Google Mijn Bedrijf is niet alleen erg handig voor mensen die je bedrijfsgegevens zoeken, een klant die graag langs wilt komen (en de openingstijden zoekt) of iemand die je wilt bellen. Maar ook voor je vindbaarheid en je autoriteit op het world wide web heeft het veel voordelen.
In dit DIY marketing artikel leg ik je uit wat Google mijn bedrijf is, hoe je een account aanmaakt en welke onderdelen je kan inzetten om je bedrijf goed op de kaart te zetten. Bovendien is het een gratis dienst van Google, dus zonde om geen gebruik van te maken. Zeker als je bedenkt dat geverifieerde bedrijven op Google 2 keer meer kans hebben om getoond te worden omdat ze als betrouwbaar worden beschouwd.
Wat is Google Mijn Bedrijf?
Simpel gezegd is het een unieke vermeldingspagina van een organisatie, bedrijf, vereniging of stichting op Google. Door een bedrijfsprofiel op Google Mijn Bedrijf aan te maken, kan je zelf handmatig beheren hoe jouw bedrijf wordt weergegeven in de zoekmachine van Google als op Google Maps.
Als je jouw klanten op een bepaalde locatie of binnen een bepaald servicegebied helpt is dit nagenoeg onmisbaar voor je zichtbaarheid. Want door Google Mijn Bedrijf in te zetten, kunnen mensen je lokaal beter vinden. Bovendien kan je zaken als openingstijden, adresgegevens, je website, contactgegevens, producten die je aanbiedt en de mogelijkheid om reviews te ontvangen volledig onder controle houden.
Kortom, alle belangrijke informatie die een potentiële klant nodig heeft om jou te vinden, meer over je weten te komen en contact op te nemen.
Heb je nog geen Google Mijn Bedrijf pagina?
Maak er dan snel eentje aan! Het is heel gemakkelijk en zo gefikst via het stappenplan hieronder.
Maar zie je jouw bedrijfsnaam wel al op Google Maps staan met “Bent u eigenaar van dit bedrijf?” als melding, dan is er nog geen eigenaar. Dan kan je de bedrijfspagina claimen, zodat je volledige controle over krijgt. Laten we het proces stap voor stap bekijken.
Stappenplan om je bedrijfspagina te claimen:
- Log in op je Google-account (bij voorkeur het bedrijfsaccount) en start de setup op de Google Mijn Bedrijf-website.
- Vul de naam van je bedrijf in. Komt deze naar voren als suggestie? Dan bestaat deze al. Klik op jouw bedrijfsnaam of kies voor ‘Maak een bedrijf met deze naam’.
- Ga vervolgens verder door alle stappen heen en vul deze zo volledig mogelijk in.
- In de laatste stap wordt gevraagd om een verificatie. Voor de meeste bedrijven is dit ‘Per post versturen’ en ontvang je meestal binnen één tot twee weken een postkaart met de verificatiecode. In sommige gevallen is een verificatie per telefoontje, sms, e-mail of Google Search Console mogelijk. Deze methoden zijn natuurlijk een stuk sneller, maar helaas niet voor iedereen beschikbaar.
- Na het ontvangen van de briefkaart kun je opnieuw inloggen via je Google-account op Google Mijn Bedrijf. Na het inloggen via je in het Dashboard een link om de bedrijfsvermelding te verifiëren.
Google mijn bedrijfspagina optimaliseren
Gefeliciteerd, je hebt nu officieel jouw Google My Business ingesteld!
Wanneer je de verificatie hebt doorlopen, kunnen Google bezoekers jouw diensten, locatie en bedrijfsinformatie vinden met de relevante (vaak branded) keywords. Echter ben je nog niet helemaal klaar.
Want het is van belang dat je jouw potentiële klanten het zo makkelijk mogelijk maakt om met jou(w) (bedrijf) in contact te komen. En elke bezoeker pakt dit anders aan. Dus dan is het verstandig om je Google Mijn bedrijfspagina zo slim mogelijk in te stellen. Laten we eens kijken hoe je Google Mijn Bedrijf aanpast met betrekking tot de mogelijke invulopties.
Omschrijving van je bedrijf
Je krijgt de mogelijkheid om in Google Mijn Bedrijf een korte omschrijving te maken van maximaal 750 tekens. Gebruik deze omschrijving om in het kort te zeggen wat je bedrijf doet en omschrijf hierin bijvoorbeeld wat jij voor een ander kan betekenen. De eerste paar regels worden getoond in de zoekresultaten aan de rechterkant. Dus zorg ervoor dat deze direct pakt en uitnodigt om verder te lezen. Door een goede omschrijving te maken, creëer je een stukje relevantie en maak je de kans groter dat een potentiële klant jou vindt.
Voeg je website en andere urls toe
In het begin was het alleen mogelijk om slechts één url toe te voegen aan de Google Mijn Bedrijf vermelding. Sinds kort is het ook mogelijk om een tweede link in te vullen voor het maken van een afspraak. Zo kunnen zoekers direct klikken op de url om op de pagina binnen je website te komen voor het maken van een afspraak. Hierin zou je bijvoorbeeld de url van je contactpagina kunnen plaatsen.
Een bedrijf als een schoonheidssalon, restaurant, kapper of hotel kan hier beter de url van een boekingsformulier plaatsen. Via Google mijn bedrijf -> afspraken voeg je de link toe.
En wil je weten of hier ook vaak op geklikt wordt? Dan kan je hier eenvoudig een UTM-tag aan de link naar jouw website toevoegen. Via het onderdeel ‘Acquisitie’ in Google Analytics (moet je wel hebben uiteraard) zie je vervolgens exact wat deze bezoekers uitvoeren op jouw website. Die link kan je makkelijk zelf aanmaken via de onderstaande tool. Vervang mijn url met de link naar jouw afsprakenpagina.
Google Maps voor meer lokale zichtbaarheid
Als je zichtbaar bent op Google Mijn Bedrijf, ben je direct ook te vinden in Google Maps. Dit is heel belangrijk, vooral als je lokaal goed vindbaar wil zijn. Want Google Maps zorgt met jouw Google bedrijfsaccount (en de adresgegevens die je invult) dat jij bij een relevante zoekopdracht direct naar voren komt. Denk aan de lokale winkel, garage, restaurant, kantoor e.d.
Zorg er daarom voor dat je jouw adresgegevens dubbelcheckt en de openingstijden juist hebt ingevuld. Heb je meerdere vestigingen? Voeg deze dan allemaal apart toe.
Deze gegevens voeg je toe via profiel bewerken.
Vul de bedrijfscategorieën in
Je kunt er zoveel toevoegen als je wil. Kies alle categorieën waaronder je onderneming valt, maar zorg wel dat deze echt relevant zijn bij wat je aanbiedt. Zo blijf je geloofwaardig voor Google.
Er is nog een reden waarom je deze categorieën toevoegt aan je Google Mijn bedrijf, namelijk om nieuwe klanten te werven. Wanneer er namelijk regionale zoekopdrachten worden uitgevoerd, zijn het vaak de Google Mijn Bedrijf vermeldingen die bovenaan in Google staan. Ook wanneer men in Google Maps zoekt, zijn deze categorieën of labels van belang. Ga dus na waar een potentiële klant op zoekt wanneer ze jouw bedrijf nodig hebben en voeg deze zoekwoorden toe als label.
Meer informatie
Onder het kopje ‘meer’ bij bedrijfsgegevens kan je – zoals het woord al weergeeft – meer informatie over je bedrijf toevoegen. Denk hierbij aan parkeergelegenheid, toegankelijkheid, servicegebied, de manier waarop je diensten aanbied (bvb niet op locatie), het soort publiek dat je bedient etc… Aan dit deel worden steeds meer nieuwe opties toegevoegd. Dus check dit deel regelmatig!
Speciale dagen en openingstijden
Voorkom nare verrassingen voor klanten die verwachten dat je bedrijf geopend is, terwijl er niemand aanwezig is. Denk hierbij aan de aankomende feestdagen, speciale koopzondagen en vakantieperiodes. Daarom geef je duidelijk aan op welke dagen je aangepaste openingstijden hanteert.
Vul de afwijkende openingstijden in als je deze al weet. Dit voorkomt dat je ze per ongeluk vergeet. Je kunt de openingstijden op een later moment altijd nog aanpassen en verwijderen.
Kies goede en echte foto’s die jou, je bedrijf, producten en diensten goed weergeven
Deze stap wordt meestal overgeslagen door veel ondernemers, omdat het vaak onderschat wordt. Toch is het van belang dat je er aandacht aan besteed, want het kan je zomaar extra webverkeer opleveren. Want via afbeeldingen zoeken op Google kunnen mensen ook bij jou terecht komen.
Plaats dus hoogwaardige foto’s van je onderneming op je pagina. Bijvoorbeeld van jouw team, dit zorgt voor een persoonlijke feel. Of plaats een foto van je producten, je portfolio of je menukaart. Mensen kunnen zo in één opslag zien of dit interessant is. Dit alles zal uiteindelijk zorgen dat potentiële klanten vertrouwen krijgen in je bedrijf. En dat leidt weer tot meer traffic en sales.
Google heeft ook richtlijnen voor foto’s in Google Mijn Bedrijf. Ze mogen niet groter zijn dan 5MB. Ook wordt er vanuit Google aangeraden dat de foto’s groter zijn dan 720 x 720px en kleiner dan 3000 x 3000px. Oh en dat je geen stockfoto’s moet gebruiken voor deze bedrijfspagina, hoef ik je vast niet te vertellen toch? 😉
Let op, je kan naast foto’s ook video’s uploaden. Dus heb je een bedrijfsvideo, dan raad ik je aan deze ook te uploaden.
Beantwoord vragen en reageer op reviews
Op je pagina kun je bezoekers vragen laten stellen. Beantwoord deze snel en netjes. Vervolgens kunnen deze door Google in de zoekresultaten worden weergegeven. En dat helpt uiteraard weer je vindbaarheid. Nieuwe bezoekers zien deze namelijk ook.
Hetzelfde geldt voor reviews. Bedank mensen voor een leuke review, maar reageer ook op een minder goede recensie. Door klachten netjes op te lossen, wek je meer goodwill dan deze te negeren of zelfs te verwijderen. Dit komt niet geloofwaardig over en wekt argwaan, iets wat je natuurlijk helemaal niet wil.
Lees meer over hoe je kan omgaan met negatieve reviews.
Vraag klanten om een (geschreven) review
Mensen vinden het altijd prettig om te weten hoe iemand anders zijn ervaring ergens mee was. Ervaringen van anderen zijn namelijk erg belangrijk in het beslissingsproces van de potentiële klant. Je wil dus absoluut goede (geschreven) reviews op Google mijn bedrijf tonen. Ik zeg extra geschreven, want alleen een sterren aantal zegt wel iets, maar eigenlijk ook weer helemaal niet.
Want het vertelt een potentiële klant niet waarom die juist bij jou moet aankloppen ipv je con-collega. Het zegt niets over de kwaliteit van een product of dienst. Om nog maar te zwijgen over de service en het contact.
Het geeft puur een eindcijfer weer en dat was het. Terwijl reviews zoveel meer voor je kunnen betekenen:
- Met een geschreven review kan een potentiële klant exact lezen WAAROM iemand voor jou heeft gekozen. De kans is groot dat deze met eenzelfde probleem zat en een oplossing zoekt.
- Het geeft aan dat een bestaande klant de moeite en tijd heeft genomen om een review te schrijven, dus dit is WAARDEVOLLE INFO die ik moet lezen/weten (denkt de lezer).
- Niet 5-sterren reviews met uitleg vertellen meer dan jij ooit zelf kan vertellen aan een potentiële klant (en dat geloven ze ook eerder).
- Je bouwt VERTROUWEN op, want hoe meer ANDERE mensen zeggen dat je geweldig bent op dit of dat vlak, hoe waarschijnlijker het is dat het ook écht zo is.
Door middel van geschreven reviews weten mensen dus ook sneller waar ze aan toe zijn als ze JA zeggen, alsook wat ze kunnen verwachten. Niet voor niets leest 75% van consumenten de reviews voordat ze ergens bestellen of met je in zee gaan. 😉
Vraag daarom je klanten om een review achter te laten. Vaak doen ze dit met liefde als je hier netjes om vraagt. Om het ze zo makkelijk mogelijk te maken, kun je ze alvast een link sturen van de juiste pagina. Die link vind je via Google mijn bedrijf -> reviews -> meer reviews ontvangen.
Berichten ontvangen (chat)
Via berichten is het mogelijk om contact te houden met je klanten. Klanten die je hebben gevonden in de zoekresultaten of op Google Maps hebben de mogelijkheid om je een berichtje te sturen. Hier kan je een automatisch antwoord voor klaar zetten. Hoeft niet, kan wel als je dit fijn vindt.
Menu’s en services toevoegen (indien relevant)
Voor een aantal type bedrijven is het mogelijk om hun menu of lijst met diensten in de vermelding te laten zien. Hiermee kun je consumenten direct een overzicht geven van je aanbod. Of je deze functionaliteit ziet ligt aan de categorie waar jouw bedrijf in valt. Het kan dus zijn dat deze optie voor jou niet zichtbaar is. Er zijn tot nu toe 2 soorten die toegevoegd kunnen worden:
- Een menu voor een horecagelegenheid (zoals restaurants of cocktailbars) waarin alle gerechten en dranken worden vermeld die beschikbaar zijn bij het bedrijf.
- Een menu voor een dienstverlenend bedrijf (zoals een kapper, kuuroord of autogarage) waarin alle services worden vermeld die beschikbaar zijn bij het bedrijf.
Via services bewerken voeg je dit toe.
Google posts verschijnen direct in de zoekresultaten
Naast de vragen die je kan beantwoorden is er ook een mogelijkheid om posts te plaatsen. Deze optie is terug te vinden in het Mijn Bedrijf Dashboard en staat je toe om nieuws, evenementen, producten en aanbiedingen toe te voegen aan jouw vermelding. Zonder dat je ervoor hoeft te betalen!
En daar wil je absoluut gebruik van maken. Want local search of lokale zoekmarketing is een opkomende trend die in Nederland steeds meer zal uitbreiden. Nu al geeft Google aan dat de helft van de zoekopdrachten een lokaal karakter heeft. Ook is onderzocht dat in 93 procent van alle gevallen de Google Mijn bedrijf items worden weergegeven als er lokaal gezocht wordt.
Als ze zijn ingesteld, worden de posts zichtbaar onder het Google Mijn Bedrijf-zoekresultaat aan de rechterkant van de pagina. Dit gebeurt alleen als iemand direct zoekt naar een bedrijf of persoon (anders wordt Google Mijn Bedrijf ook niet getoond).
Wat kun je allemaal met deze Posts-functie doen?
- Als fysieke winkel kun je tijdens de sale posts publiceren die mensen meteen informeren over de korting bij een bepaald product. Maar ook kan je de nieuwe collectie promoten.
- Een coach – zoals ik – kan bepaalde blogs uitlichten door een samenvatting te schrijven met een link naar het desbetreffende blogartikel.
- Heb je een restaurant, dan is het handig om je nieuwe kaart te communiceren met bijvoorbeeld: “vandaag op het menu”.
- Hotels die voor een speciale kamer of in het algemeen een actie hebben, kunnen posts gebruiken om hun call-to-action (CTA) te versterken en het aantal clicks (CTR) te verhogen. Denk aan een combinatiedeal, waarbij mensen een gratis overnachting krijgen als ze een één of meerdere nachten boeken.
Als je een event van één dag wil promoten of je hebt een eendaagse aanbieding, dan geeft Google aan dat je ook voor een evenement een tijdsperiode kunt gebruiken. Hoe je dat doet lees je op Google Support.
Belangrijk om te weten:
- Een post blijft zeven dagen zichtbaar.
- Evenementen worden weergegeven totdat het betreffende evenement is afgelopen.
- Posts kunnen tot 1500 tekens bevatten, hoewel kleinere updates van 150 – 350 tekens worden geadviseerd.
- Voor ondersteunende afbeeldingen kan je het beste een grootte van 750×750 pixels aanhouden.
- Bij de posts kan je diverse soorten links toevoegen ( boeken, online bestellen, nu kopen, meer informatie, registeren, nu bellen, etc…)
Producten toevoegen aan je bedrijfsvermelding
Met deze functie kun je in Google Mijn bedrijf je belangrijkste producten direct onder de aandacht van (potentiële) klanten brengen via je bedrijfsvermelding. In tegenstelling tot de functie Menu en Services wordt de functie Producten op zowel desktop als op mobiele apparaten in bedrijfsvermeldingen getoond. Op deze manier kun je jouw producten direct aan (potentiële) klanten tonen, zonder dat ze door moeten klikken naar je website.
Volg onderstaande stappen om producten toe te voegen aan je Google Mijn Bedrijf-vermelding:
- Log in op je Google Mijn Bedrijf-account
- Klik op Producten
- Klik op product toevoegen
- Vul per product de naam in en voeg een foto toe (verplicht).
- Breid dit eventueel uit met aanvullende gegevens, zoals de prijs, beschrijving en de URL naar de productpagina.
Denk er aan dat AL je producten toevoegen een tijdrovende taak kan zijn. Mijn advies is daarom om je meest belangrijke producten toe te voegen. Op die manier hoef je niet steeds aanpassingen door te voeren als een prijs wijzigt en de voorraad verandert e.d.
Handige inzichten
Als je klikt op prestaties zie je inzichten over hoe klanten naar jouw bedrijf zoeken. Hierbij kun je denken aan zoekgedrag, op welke zoekwoorden je scoort en welke acties er worden uitgevoerd op jouw profiel. Deze cijfers geven je een goed inzicht in je doelgroep, hoe deze mensen zoeken en welke kanalen ze gebruiken. Deze informatie kun je niet alleen gebruiken op jouw Google Mijn Bedrijf profiel, maar je kan het ook toepassen om jouw SEO- of SEA (AdWords) campagne te verbeteren.
Google mijn bedrijf verwijderen
Zoals je inmiddels al door hebt is Google Mijn Bedrijf is een enorme toevoeging voor elk bedrijf. Maar er zijn situaties waarbij je jouw Google bedrijfspagina wilt verwijderen. Denk hierbij aan een opheffing, een faillissement of verkoop van je bedrijf. Als je het zeker weet en eigenaar bent van jouw Google Mijn Bedrijf pagina dan kan je als volgt de pagina verwijderen:
- Login op Google Mijn Bedrijf
- Selecteer het bedrijf dat je wilt verwijderen
- Klik op “deze vermelding sluiten of verwijderen”
- Selecteer “markeren als permanent gesloten”
Het is van belang om te kiezen voor “markeren als permanent gesloten” in plaats van “vermelding verwijderen”. Wanneer je voor de laatste optie kiest wordt het bedrijf uit jouw account verwijderd maar niet uit Google.