Ben jij al klaar met je marketing voor de feestdagen ? 🎅

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
marketing voor de feestdagen start in de zomer

Waar gaat dit DIY artikel over?

Dacht je dat de ‘Christmas fever’ pas in december begint? Echte die-hards tellen al in de zomervakantie af naar hun favoriete periode van het jaar. Want dan heb je ook genoeg tijd om je marketing voor de feestdagen goed voor te bereiden.

Namelijk  als er iets is dat je niet wilt, dan is dat je de boot mist tijdens het seizoen waarin de meeste bedrijven het gros van hun jaaromzet binnenhalen.

Daarom dit keer heel veel feestdagen marketingtips om goed voorbereid aan de slag te gaan! Ben je er klaar voor ? Daar gaan we…

Hoe pas je het toe in je marketing?

Omdat de zomermaanden in vergelijking met de rest van het jaar redelijk rustig is, is dit het perfecte moment om actief aan de slag te gaan met je marketing voor de feestdagen. Dan heb je namelijk de rust en ruimte om dit soort dingen goed voor te bereiden.

Want naarmate de feestdagen naderen, gaan consumenten steeds specifieker en actiever online op zoek naar informatie die te maken heeft met kerst. En dan wil je vast bij die zoekresultaten zitten. Maar dan zonder al die extra feestdagenstress.

De meest typische voorbeelden van goede marketing voor de feestdagen zijn: cadeau inspiratie, outfit ideeën, lekkere recepten, inspiratie om de kersboom te decoreren, …

Dus pak een glühwein of warme choco met slagroom erbij en begin met de planning van je marketingstrategie voor de feestdagen. Ga voor jezelf even na: op welke manier kunnen jouw producten of diensten een antwoord bieden op de vraag of zoekintentie van je doelgroep? Wanneer je bijvoorbeeld een woonaccessoires maakt, kan je een speciale lijn ontwerpen voor de feestdagen.

Maak denk ook eens na over de verpakking van je producten. Hoe maak je deze tijd nog feestelijker voor je klanten?

Maak de feestdagen nog feestelijker voor je klanten
Maak de feestdagen nog feestelijker voor je klanten

Bied je doelgroep dat waar ze naar op zoek zijn

Daarna is het tijd om je zoekwoorden te bepalen voor dit seizoen. Welke woorden zouden mensen intypen in Google om antwoorden te vinden op hun vragen of om producten te vinden voor kerst? En hoe kunnen ze dan bij jouw bedrijf uitkomen?

Op basis van deze zoekwoorden ga jij relevante content (een blogpost, foto of video,…) maken om je klanten aan te trekken. In het geval van die woonwinkel zouden klanten bijvoorbeeld ‘stijlvol wonen kerst’ kunnen intypen in Google. Wanneer ze jouw video of post tegenkomen waarin je de nieuwste collectie woonaccessoires showt, is er een match!

Marketingtips voor de feestdagen: Sinterklaas mail van de HEMA.
Marketingtips voor de feestdagen: Sinterklaas mail van de HEMA.

Laat de Kerstman en de Sint langskomen… via e-mail

Ondanks het feit dat velen (onterecht) denken dat e-mailmarketing zijn beste tijd heeft gehad, is een feestelijke e-mailcampagne een must voor elk bedrijf!

Sommige klanten zitten namelijk vol spanning te wachten op de acties of nieuwigheden die jij zal aanbieden voor de feestdagen. Zeker wanneer ze kortingen of koopjes kunnen scoren. Mogelijk stellen enkelen onder hen hun aankoop zelfs uit, in afwachting van jouw e-mail met de laatste nieuwtjes.

Maak daarom werk van je e-mail marketingcampagne. Hou een mailinglijst bij van je trouwe klanten, personaliseer je nieuwsbrief, voeg eventueel een exclusieve kortingscode toe en zorg dat de lay-out past bij je nieuwe (tijdelijke) kerstlook.

Dus zet een leuke nieuwsbrief op met niet alleen de acties voor Black Friday of Sinterklaas, maar neem de klant ook mee in wat jij en je collega’s allemaal op het werk doen om je voor te bereiden op de feestdagen.

Wat leer je van de e-mailcampagne van de HEMA?

De Hema verstuurde rond Sinterklaas een e-mailcampagne waarmee bezoekers 15% korting op veel artikelen uit het assortiment krijgen. Wat goed is aan deze actie, is dat hij zowel online als in de fysieke winkel verzilverbaar is. Op deze manier wordt de brug tussen online marketing en fysieke winkels gelegd.

Door het laten scannen van de barcode krijgt iemand 15% korting in een winkel. Tegelijkertijd wordt de brug gelegd naar de webshop van de HEMA doordat er boven de vouw een duidelijke call-to-action button staat met ‘shop nu’.

Ook staan er iets verderop in de e-mail een aantal categorieën om mensen op ideeën te brengen, inclusief een vier concrete cadeau ideeën. Op deze manier krijgt de lezer meteen een beeld van de producten die met korting beschikbaar zijn. Door het toevoegen van de speciale barcode en de online kortingscode, kun je ook goed volgen hoe vaak deze campagne wordt gebruikt door consumenten.

Black Friday - marketingtips feestdagen

Zet Black Friday in je agenda

Black Friday is een trend die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en is nu al bijna niet meer weg te denken in Nederland en België. Het principe? Op de vierde vrijdag van november bieden bedrijven stevige kortingen en interessante acties aan.

Met nog maar een maand te gaan tot de feestdagen, is Black Friday voor consumenten het ideale moment om koopjes voor Kerstmis te scoren. Vooral grote merken of duurdere producten staan op Black Friday in de belangstelling.

Heel wat grote merken en ketens zijn al overtuigd van de Black Friday hype. De kans is dus groot dat ook je concurrenten met acties zullen gooien. Je kan – met andere woorden – niet achterblijven.

Bedenk hoe je potentiële klanten kan aantrekken met leuke Black Friday promoties. Je hoeft niet meteen met kortingen à la -70% op de proppen te komen hoor. Die zijn voor NA de feestdagen in januari. Je kan mensen ook overtuigen met gratis verzendingen, of nog beter: met een feestelijke inpakservice (tegen betaling)! Over het algemeen moet je denken aan kortingen van minimaal 30%.

Je MOET geen korting geven, jij kiest zelf of je dit wilt doen

Ondanks wat veel ondernemers denken is het geven van korting op Black Friday niet verplicht. Zo doet een van mijn favoriete merken Dille & Kamille niet mee aan deze “hype”. Puur omdat het niet past bij hun waarden als merk zijnde.

In plaats daarvan hebben ze Green Friday in het leven geroepen. Waarbij ze op 25 november de winkels én webwinkel sluiten. En ze de natuur gaan helpen d.m.v. vrijwilligerswerk.

Zelf geef ik ook geen korting. Wel ga ik deze dag en de aanloop ertoe gebruiken als een mooi moment om mijn aanbod op verschillende manieren in de kijker te zetten. Alsook tips te geven hoe je door het geven van waarde, en de juiste klanten aan te trekken, niet je prijzen “tijdelijk” hoeft te verlagen.

De magie van marketing voor Kerstmis
De magie van marketing voor Kerstmis

Creëer een ‘Christmas miracle’

Black Friday brengt mij meteen bij de volgende feestdagen marketingtip: creëer een ‘Christmas miracle’ en geef je klanten het gevoel dat ze iets extra krijgen tijdens de feestdagen. Zo speel je heel handig in op de emoties en de feestvreugde die rond Kerstmis hangen.

Zoals al gezegd ben je niet verplicht om je klanten een korting te geven voor de feestdagen (zeker met Black Friday en de uitverkoop in het achterhoofd), maar het kan wel een doorslaggevende factor zijn voor een winkel of webshop.

Kleine extraatjes zijn vaak al voldoende om mensen te overtuigen: samples of kleine give-aways, kortingen voor vroege vogels, speciale prijzen voor snelle beslissers (bij je offerte bijvoorbeeld), een kortingscode voor de volgende aankoop of leuke kerstkaartjes (met jouw branding) die klanten kunnen versturen naar vrienden en familie.

Wil je echt het ‘Christmas miracle’ van dit jaar zijn voor je klanten? Maak dan een speciale categorie of landingspagina aan op je website met ‘last minute’ ideeën voor cadeaus, recepten of outfits. Late beslissers of mensen die een plan B nodig hebben, zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Of maak een inspiratie e-book dat iemand gratis kan downloaden in ruil voor hun emailadres. Denk aan kerst recepten (food), kerst zonder stress (planning), ideale kerst outfit (kleding, accessoires), je huis in kerstsfeer brengen zonder gedoe (wonen) etc…

👉 Lees hier hoe je een landingspagina opzet

Steun een goed doel en stimuleer anderen met je mee te doen

Naast het uitdelen van cadeaus zijn de feestdagen bij perfect om iets voor een ander te doen. Doneer als bedrijf aan een goed doel en laat je community meedoen. Het geeft een goed gevoel om met zijn allen iets goeds te doen.

Er zijn veel manieren waarop je iets soortgelijks kunt doen:

  • Je kunt een percentage van elke aankoop aan een goed doel doneren.
  • Bij elk verkocht product doneer je steeds hetzelfde bedrag aan een goed doel.
  • Geef je klanten de kans om zelf een bedrag aan een goed doel te doneren bij het afrekenen.


Waar je ook voor kiest, samenwerken met een goed doel is een mooie manier om meer merkbekendheid te genereren. Je kunt er ook je netwerk mee uitbreiden en, niet onbelangrijk, iets goeds doen voor de wereld!

Belangrijk hierbij is dat het doel dat je kiest ook past bij wie jij bent als ondernemer zijnde en waar jij voor staat. Doe het niet om “goed over te komen”, want dat wordt gezien als greenwashing of hypocriet. Dan kan je het beter laten.

TIP: Dit kan je trouwens ook het hele jaar door doen als bedrijf zijnde. Op die manier kan je een blijvende impact maken én heb je een extra verbindende factor voor klanten die dit doel net zo zeer een warm hart toedragen.

marketing tips feestdagen winkeldecoratie

Steek je bedrijf in een kerstjasje

Net zoals winkeliers hun etalage decoreren, steek jij je website rond november in een nieuw kerstjasje. En dan bedoel ik niet alleen de sectie met de cadeau-ideetjes of blogberichten. Geef je website een totale make-over!

Pas je headers en footers aan, voeg leuke foto’s toe en ga aan de slag met leuke visuals. Zet interessante acties in de kijker, verwijs naar de “feestdagen pagina’s”, maar laat vooral zien dat je werk hebt gemaakt van je website. Dan speel je in op de emoties van je bezoekers (again feestvreugde) en blijven ze langer op je website.

Social media feestdagen

Pas niet alleen je website, maar ook je banners op social media aan, bijvoorbeeld met Canva. En als je je templates in een feestelijk jasje steekt, kan je ook via social media berichten delen die aangepast zijn aan de warmste periode van het jaar.

Maak banners voor Black Friday, voeg in de aanloop naar pakjesavond een mijter toe aan je logo en richt voor Kerst je feed op Instagram in met kerstsjablonen. Zorg ervoor dat je profiel speels is, maar wees ook gericht op conversie zodat mensen daadwerkelijk van je marketingacties gebruikmaken.

Laat ook achter de schermen zien dat je met de feestdagen bezig bent. Een leuke ‘behind the scenes’ foto van een kerstboom op kantoor of mooie inpakmomentjes van bestellingen bijvoorbeeld hebben altijd succes. 

kerstboom animated

Verzamel actuele productrecensies en reviews

Om mensen warm te maken voor jouw producten en diensten, helpt het als die worden ondersteund door positieve recensies. Want het nou eenmaal werkt beter als iemand anders zegt dat jij mooie producten of diensten levert.

En met betrekking tot klantvriendelijkheid en service wil je dat mensen kunnen terugzien dat je hoog scoort. Dus verzamel reviews van voorgaande klanten. Niet alleen tijdens de feestdagen van groot belang, je wilt het hele jaar door gezien worden als vooraanstaand bedrijf met kwalitatieve producten en diensten waar iemand echt iets aan heeft gehad.

Zorg voor duidelijke levertijden

Vandaag besteld, morgen in huis. Een wel heel mooie belofte voor mensen die op het laatste moment nog een Sinterklaascadeau zoeken en daarvoor het internet afstruinen. Maar haalbaar is het niet, zeker in de periode dat de bezorgers overuren draaien. Wees dus helder in je communicatie over de bezorgtermijn en kijk ook eens naar de ervaringen die je vorig jaar had met het verzenden van bestellingen.

Extra Feestdagen marketing tip: Start met het communiceren van de JUISTE levertijden al ver voor Black Friday. In 2022 zat PostNL namelijk op een gemiddelde van 8 WERKdagen levertijd. En dat was nog niet eens tijdens de echte feestdagen.

Gratis verzenden tijdens de feestdagen

Je HOEFT hier natuurlijk niet aan mee te doen, maar het is wel belangrijk dat je er even over nadenkt. Want veel (jongere) online shoppers verwachten tegenwoordig gratis verzenden of gaan ver om dit voor elkaar te krijgen.

En dan maakt het niet uit of het een flesje olijfolie is of een stoel, gratis verzending is een dienst die veel mensen verwachten anno nu. Dus je doet er goed aan om dit ook aan te bieden. Of bied het alleen aan als iemand boven een bepaald bedrag zit.

Waarschijnlijk zal je wel je prijzen moeten aanpassen om de verzendkosten te kunnen compenseren bij de gratis verzending. Maar maak je geen zorgen, deze kleine prijsverhoging wordt vaak over het hoofd gezien door je klant als ze de woorden ‘gratis bezorging’ zien.

Herkenbaar en feestelijk verpakt!

Je kan er ook voor kiezen om tijdens de feestdagen al je producten te verzenden in een speciale branded verpakking vanuit jezelf als een extraatje. Dit versterkt niet alleen de merkbeleving van je webshop, maar ook kan je er een unboxing challenge aan vasthangen voor social media. Hallo meer gratis reclame!

Marketing voor de feestdagen met een unieke verpakking is het dubbelop feest
Marketing voor de feestdagen: met een unieke branded verpakking is het dubbelop feest

Feestdagen marketing toptip: de advent kalender

Een hele leuke trend die steeds populairder wordt is de advent kalender. Heel wat bedrijven maken een eigen versie van de traditionele advent-kalender die ze vullen met goodies. Zo kunnen mensen in december elke dag met een cadeautje aftellen naar Kerstmis.

Ontwerp je eigen versie van een online advent kalender en maak optimaal gebruik van email automation!

Mensen schrijven zich via mail in en je stuurt hen elke dag een kleinigheidje zoals een kortingscode, een uniek stukje content, een template, een pdf vol tips of een exclusief extraatje. Door iets te geven, zal je veel meer in de plaats voor terugkrijgen (denk mailadressen, aankopen, nieuwe klanten) en daar draait het allemaal om!

Samen sta je sterker en bereik je meer (klanten)

Natuurlijk hoef je dit soort marketing voor de feestdagen niet allemaal alleen te doen. Kijk met welke ondernemers jij samen zo’n advent kalender kan maken. Dat scheelt je niet alleen veel werk, maar ook kan je zo gebruik maken van elkaars netwerk en bereik.

Zaak is hierbij dat het wel allemaal bij elkaar past. Dus kijk of jullie doelgroep overeenkomt, zonder dat het elkaars business bijt.

Hou je populairste producten op voorraad

Heel logisch eigenlijk, maar het zal je verbazen hoe vaak het misgaat. Je goedverkopende, populaire producten gaan snel weg. Dat begrijpt iedereen. Maar verzeker je ervan dat deze producten absoluut niet op kunnen raken. Je kerstcampagne zal ineens tot stilstand komen als je je klanten moet e-mailen om ze uit te leggen dat je het product dat ze besteld hebben niet kunt leveren!

Zorg dus voor meer dan voldoende voorraad, maar maak daarnaast ook gebruik van de populariteit door voorraadaantallen te communiceren. Daarmee ben je transparant én creëer je tegelijkertijd urgentie bij je klanten die hun de kans niet willen mislopen.

Creëer een FOMO (fear of missing out) gevoel rond je feestdagen marketing
Creëer een FOMO (fear of missing out) gevoel rond je feestdagen marketing

Bonus feestdagen marketingtip: Tel af tot de actie ingaat

Heb je unieke acties bedacht voor jouw marketing voor de feestdagen, verhoog dan de spanning voor je klanten door die actie al eerder aan te kondigen. Op Social Media kun je een paar dagen van tevoren aftellen door iedere dag een post te publiceren. Of deel mee dat op die dag en dat tijdstip een groots spektakel staat te wachten. Hoe je het ook aanpakt, zorg voor een hoge spannings- en verrassingsgehalte. FOMO anyone?

Laat bezoekers een verlanglijst invullen op je webshop

Zie het als het knip en plakwerk dat je vroeger maakte voor Sinterklaas op een groot vel papier en de diverse magazines vol speelgoed en andere leuke dingen. Maar dan digitaal.

Richt een plek op je site in waar bezoekers een verlanglijst kunnen invullen met hun favoriete producten uit de webshop. Met een pop-upmelding verschijnt een lijstje die een bezoeker dan in kan vullen. Zo krijg je niet alleen een idee van producten die het populairst zijn, maar je kunt ook op basis van het invullen mensen opnieuw benaderen.

Zorg je er wel voor dat deze deelbaar is?

Laat weten wanneer je het best bereikbaar bent

De laatste maanden van het jaar zijn mogelijk de drukste maanden. Of je nu tot over je oren in je werk en in de voorbereidingen op de feestdagen zit, zorg dat je goed bereikbaar bent voor de klant. Mensen snappen heus wel dat je het druk hebt, maar ook hebben ze een korter lontje rond die tijd. En dan is het belangrijk dat jij de rust zelve bent.

Dus breid je klantenservice (en product pagina’s) uit met een FAQ pagina en zorg dat de chat op je site of op Social Media werkt. Pas je jouw openingstijden aan? Communiceer ook die dan duidelijk door op je site, Social Media en op Google Mijn Bedrijf.

Marketingtips feestdagen:  maak een Pinterest board
Marketingtips voor de feestdagen: maak een Pinterest board

Neem deel aan de social media feestvreugde

Social media is de plek bij uitstek waar mensen volop de feestvreugde beleven. Ze taggen elkaar in cadeau tips, delen ‘memes’ en tellen samen af naar Kerstmis. Dit is het moment om mee te surfen op die feestelijke golf.

Vooral Instagram en Pinterest zijn ‘the place to be’ tijdens de eindejaar periode. Zoals eerder gezegd gaan mensen online op zoek naar inspiratie voor de feestdagen. En visuele kanalen zoals Pinterest en Instagram zijn hierin opvallend populair voor bijvoorbeeld outfits, decoratie, recepten, …

Aangezien jij niet alleen je website en social media in een nieuw kerstjasje hebt gestoken, maar ook werk hebt gemaakt van je templates, kan je makkelijk posts delen op sociale media. Deel je eigen foto’s, quotes of video’s in templates die aangepast zijn aan je kerstbranding. En vergeet niet je producten of diensten hierin te taggen zodat ze direct van je aanbod gebruik kunnen maken.

Zo heb ik bijvoorbeeld voor mijn andere bedrijf Mukie-ART een pinterestboard gemaakt voor de creatieve feestdagen. Hierop staan allerlei leuke DIY manieren om de feestdagen nog leuker te maken in een handomdraai.

Altijd cadeaubonnen aanbieden

Shoppen voor anderen – wat natuurlijk tijdens de feestdagen bijna uitsluitend gebeurt – blijft lastig en een mooie cadeaubon is altijd een geweldige klassieker om op terug te kunnen vallen. Een fijne feestdagen marketing tip voor jou en een verademing voor je klant die niet kan kiezen!

Als je cadeaukaarten aanbiedt – en waarom zou je dit niet doen? – zorg er dan voor dat bezoekers van je site weten dat je ze hebt, wanneer ze aan het shoppen zijn op je site. Plaats een eenvoudige afbeelding op je homepage, of een link in het navigatiemenu van je website die naar een speciale landingspagina met cadeaukaarten leidt.

Marketing voor de feestdagen tip: stuur een kerstkaart met een persoonlijke boodschap
Marketing voor de feestdagen tip: stuur een kerstkaart met een persoonlijke boodschap

Schrijf een kerskaart – nee geen digitale!

Tegenwoordig maken we weinig tijd om contacten een kerstkaart te sturen (of vergeten we ze om te verzenden). In plaats van een kaartje op de post maken we het onszelf gemakkelijk met een algemeen bericht op Facebook of via WhatsApp.

Hoe leuk is het dan om je te onderscheiden door voor Kerst en Oud & Nieuw al je klanten een persoonlijke kerstkaart te sturen. Heb je zoveel klanten dat het onhaalbaar wordt, beperk het dan bijvoorbeeld tot de klanten die in de laatste maand een aankoop bij je hebben gedaan.

Zo stuur ik alleen kaarten op naar klanten waar ik de laatste 2 jaar contact mee heb gehad. En aan de binnenkant staat een persoonlijke boodschap met een QR-code naar een downloadbaar cadeautje. Bijvoorbeeld een tekening voor de kids, een template, Spotify playlist of een video van een haardvuurtje op YouTube met kerstmuziek.

Bonusmarketingtip: Vergeet de periode na de feestdagen niet!

Er is een wat grijze periode tussen Kerstmis en wanneer mensen weer aan het werk gaan in het nieuwe jaar. En dus een uitgelezen moment om aan je verkopen te werken.

Want mensen zijn vooral aan het relaxen in deze periode. Of zitten lekker achterover op de bank op hun telefoon te kijken. Een ideaal moment om een ‘Niet gekregen wat je wilde met Kerst/Sinterklaas?’-sale ertegenaan te gooien, met wat afgeprijsde producten. Zo kun je ook weer ruimte maken voor je (eventuele) nieuwe assortiment.

Kan je voor de feestdagen wat marketinghulp gebruiken?

De bovenstaande marketingtips voor de feestdagen staan in dit artikel natuurlijk centraal rond Sinterklaas en Kerst. Maar je mag niet vergeten dat de overige 11 maanden ook leuke feestdagen voor je in petto hebben. Zo kan je enkel tips ook toepassen op andere feestdagen zoals Valentijn, Vaderdag, Halloween of Pasen.

Daarnaast hoef je uiteraard niet aan alle feestdagen deel te nemen. Ga na wat bij jouw bedrijf past en wat je zelf belangrijk vindt. Voor een bloemist zijn Valentijn en Moederdag bijvoorbeeld hoogdagen, maar een actie rond Halloween is mogelijk dan weer minder interessant.

Wil jij nu al aan de slag gaan met je marketing voor de feestdagen (en de voorbereidingen die hierbij horen) en kan je nog wat hulp gebruiken? Ik denk graag met je mee, van strategie tot uitvoering. 

marketing voor de feestdagen
Delen is lief:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp