Safer Internet Day – veiliger internetten

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Safer Internet Day - veiliger internetten

Wat is Safer Internet Day – veiliger internetten ?

In de loop der jaren is Safer Internet Day uitgegroeid tot een belangrijk evenement op de online veiligheidskalender. Begonnen als een initiatief van het SafeBorders-project van de EU in 2004 en overgenomen door het Insafe-netwerk als een van de eerste promotie acties in 2005, is Safer Internet Day buiten zijn traditionele geografische zone gegroeid en wordt het nu gevierd in ongeveer 180 landen en gebieden over de hele wereld.

Van cyberpesten tot sociale netwerken tot digitale identiteit, elk jaar is Safer Internet Day bedoeld om mensen bewust te maken van opkomende online problemen en actuele zorgen.

In Nederland vormen ECP (waar de website  Veiliginternetten.nl is ondergebracht), het  Expertisebureau Online Kindermisbruik  en  Netwerk Mediawijsheid  het Safer Internet Centre. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze veiliger internet dag op de zevende dinsdag van het jaar.

Hoe pas je het toe in je marketing?

Met het thema “Making space for conversations about life online” van dit jaar wil men het gesprek met jongeren aangaan voor digitale veiligheid, goede online beveiliging, sociale en emotionele intelligentie en het algehele mentaal welzijn. Waardoor je kinderen (maar ook ouderen) kan leren op een veilige manier met internet om te gaan, alsook de digitale ervaring te verbeteren.

Mediawijsheid.nl biedt zelf al veel materiaal aan waar je gebruik voor kan maken voor zowel marketing, tips als lesmateriaal. Maar ook veel andere bedrijven groot en klein bieden materiaal aan waar je gebruik van kan maken voor jouw bedrijf.

Doe ook mee met Safer Internet Day

Meestal draait een bewustzijnsmarketing campagne als deze rond een van de 4 onderwerpen waar je zelf mee aan de slag kan gaan:

  1. Het online welzijn
  2. Nieuws, informatie en problemen met valse informatie
  3. Big Data & de data-economie
  4. Jouw rechten online

Doe ook mee! Of je nou jongere of ouder, leraar of opvoeder, beleidsmaker of vertegenwoordiger van een organisatie of branche bent: iedereen kan een rol spelen bij het creëren en onderhouden van een betere online wereld.

Ook op sociale media kun je je aansluiten bij de campagne via: #SaferInternetDay en #SaferInternetDay2023 of #SID2023.

Voorbeelden van bedrijven die meededen en materiaal delen

Trend Micro promootte veiliger internetten via een What’s Your Story-wedstrijd. Dit is een film- en posterwedstrijd voor jongeren om op een creatieve, impactvolle en verantwoorde manier veilig internetgebruik onder de aandacht te brengen.

Trend micro marketing campagne voor safer internet day
Trend micro marketing campagne voor safer internet day

Handleiding positieve content voor kinderen van betterinternetforkids.eu

Wanneer je als vertegenwoordiger van een organisatie, stichting of bedrijf bevindt dat platforms, diensten en content maakt waarmee kinderen en jongeren dagelijks in contact komen. Dan heb je de unieke positie om tijdens deze speciale dag (en alle overige dagen) extra impact te maken. Om concreet een veiliger en beter internet te creëren. Door online positieve content en veilige services te ontwikkelen en promoten. Om je daarbij te ondersteunen, heeft betterinternetforkids.eu een gratis handleiding opgezet met best practise cases voor online content voor kinderen die je vast goed kan gebruiken.

Zeker de moeite waard om eens even door te nemen.

safer internet day donald duck veiliger internet social media

Speels leren over veiliger internetten met Donald Duck

In 2022 is een speciale editie van de Donald Duck gelanceerd voor Safer Internet Day. In deze “Donald Duck duikt in de digitale wereld” vinden kinderen (en hun ouders) veel tips om zich veilig en sociaal te gedragen op internet en social media. Daarnaast worden kinderen op een speelse manier gewaarschuwd voor cybercrime: waar moet je online op letten? Hoe weet je of je computer gehackt is en wat moet je dan doen? En maakt het echt verschil als je een wachtwoord van 15 tekens hebt? Deze onderwerpen komen in deze speciale uitgave van Donald Duck op een laagdrempelige manier aan bod.

bron: DPGgrow

Ook Facebook Messenger doet mee!

De tips van Messenger voor Safer Internet Day zijn een korte reminder dat je jouw instellingen regelmatig even naloopt en de controle houdt over wat je deelt en ziet. Daarnaast deelden zij een beslisdiagram over welke keuzes je kan maken voor DMs die je ontvangt.

Wanneer je als ondernemer de Facebook Messenger, Instagram DMs of WhatsApp gebruikt is het van belang dat je zorgt voor open en transparante communicatie. Veilige en fijne gesprekken waardoor je jouw naamsbekendheid kan vergroten.

Messenger publiceert een beslisboom om gebruikers te helpen grenzen te stellen aan berichtenverkeer
Messenger publiceert een beslisboom om gebruikers te helpen grenzen te stellen aan berichtenverkeer

Databank vol met tips en materiaal dat je kan gebruiken

In de loop der jaren hebben Safer Internet Centres (SIC’s) in Europa verschillende educatieve middelen en video’s ontwikkeld om leerkrachten, ouders en verzorgers, en kinderen en jongeren te helpen de online wereld veilig te ontdekken. Nu heb je toegang tot al deze bronnen op slechts één plek via de Better Internet for Kids (BIK) databank.

Databank om veiliger internetten bespreekbaar te maken
Filterbaar op diverse talen, onderwerpen en leeftijden

Froukje de Bot neemt een podcast op

In de LINDA.podcast ‘Froukje Online’ gaan Froukje de Both en haar dertienjarige dochter Emma in gesprek met experts over hoe je jouw kroost kan beschermen tegen phishing, spoofing en money muling.

Ontdek materiaal en bronnen van De InternetHelden

De InternetHelden hebben een lespakket samengesteld voor digitale lessen, afspraken voor thuis en ondersteuning op school. Zie https://beinternetawesome.withgoogle.com/nl_nl

Internethelden voor veiliger internetten
Delen is lief:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Plan als een Pro met de 2024 Contentkalender in Excel

Vond je deze informatie over Safer Internet Day – veiliger internetten nuttig? Geweldig!

Stel je nu eens voor dat je een heel jaar vol met dit soort waardevolle inhaakmomenten, direct bij de hand hebt! Met de 2024 Social Media Contentkalender heb je meer dan 1950 kansen om je publiek te boeien en te binden, verpakt in een zee van inspiratie.

Zeg vaarwel tegen last-minute post-stress en hallo tegen meer focus! Want met deze marketingkalender belicht je elke facet van je bedrijf, zorg je voor betere samenhang in je posts en raak je je doelgroep meer effectief. Wil je meer impact met je marketing? Kies dan nu voor een bewezen contentstrategie die tijdbesparend is én resultaat oplevert.