Een overtuigende tekst is een tekst die lezers in beweging brengt. Waarbij er over ieder woord is nagedacht. Het is een tekst die inspeelt op emoties, een goede opbouw heeft en structuur. En de lezer in principe in de tekst wordt gezogen. Met als doel om een bepaalde actie te doen; denk hierbij aan een aankoop doen, contact opnemen, een offerte aanvragen, een e-mailadres achterlaten of een account volgen op social media.
Zie het als een “offer they cannot refuse”, maar dan op een niet-manipulatieve manier en ethisch verantwoord.
Daarom is dit meestal een goede deal, leermoment of een actie die heel logisch is of organisch aanvoelt voor die specifieke persoon. Maar heldere, wervende, pakkende of overtuigende teksten schrijven kan best lastig zijn. Want hoe zet je elk woord op exact de juiste plek, welke woorden gebruik je dan precies en hoe zorg je ervoor dat potentiele klanten gaan doen wat jij wilt dat ze doen?
Lees dan snel verder…
1. Doe je onderzoek
Maak niet de fout meteen te willen gaan schrijven, hoe verleidelijk dat ook is. Een van de belangrijkste vaardigheden van een goede tekstschrijver is dat hij of zij in staat is research te doen. En daarvoor hoef je niet eens een copywriter te zijn.
Ga dus eerst op onderzoek uit – Google is your friend. En als je vervolgens nog steeds niet weet wat te schrijven, dan heb je wellicht nog niet afdoende onderzoek gedaan. Hieronder vat ik de meest belangrijke research items voor je samen:
Het onderwerp
Eerst kijk je naar wat anderen al hebben geschreven over het onderwerp van jouw tekst.
- Welke “haakje” gebruiken zij?
- Hoe proberen zij de aandacht te trekken?
- Wat is hun voornaamste boodschap?
- Wat mis je in de tekst?
Gebruik bij het zoeken in Google de meest gestelde vragen die je over dit onderwerp hebt gekregen, of je klantenservice. Vergeet ook ook zeker niet om synoniemen te gebruiken of bewoordingen die jouw klant zou gebruiken. Zo zoeken mijn DIY klanten niet zo snel naar “copywriting”, maar eerder naar “overtuigende teksten schrijven”. Ook zullen zij minder vakjargon gebruiken, tenzij ze de vraag intypen “wat is [vakterm]” of “hoe gebruik je [vakterm]”.
Jouw product of dienst
Vervolgens ga je kritisch naar jouw product of dienst kijken. En dan bedoel ik niet het feitelijke riedeltje wat je normaliter opdreunt. Maar ga hier iets dieper op in. Je wilt niet weten hoeveel ondernemers onderschatten wat hun product of dienst voor iemand kan betekenen.
- Wat zijn de voordelen van dit item
- Welk resultaat levert het op (voor je klant)?
- Heeft het speciale prijzen gewonnen ?
- Voldoet het aan bepaalde keurmerken?
- Welke belangrijke aspecten moet een klant zeker weten?
- Welke behoefte kan jouw product of dienst vervullen?
Kijk anders ook eens naar de reviews die jouw bestaande klanten hebben geschreven. Want hierin vertellen ze – in hun eigen woorden – wat dit item voor ze heeft betekend. Deze bewoordingen kan je direct gebruiken in jouw teksten.
De klant
Hierbij is het dus mega belangrijk dat je weet wie jouw klant daadwerkelijk is. Dus kijk naar welk probleem jouw klant tegenaan loopt. Heeft deze geen probleem – dan heeft ie jou, je product of dienst ook niet nodig.
Welke situatie zit jouw klant in? Wanneer loopt deze tegen het probleem aan?
Achter dit probleem zit ook een behoefte. En achter die behoefte zit weer een bepaalde pijn. Als jij dus weet welke pijn jouw klant heeft, kan je hierop inspelen in je teksten. Bijvoorbeeld:
- Product: Stel je verkoopt boormachines. Nu kan je wel allemaal technische feitjes vertellen over die boormachines of het resultaat: zoals sneller boren, geruisloos boren, stofvrij boren, meerdere manieren of standen om te boren etc…
- Situatie: Maar waarom heeft een klant een boormachine nodig? Juist, een gat in de muur om bijvoorbeeld iets op te hangen. Je kan daardoor stellen dat de behoefte niet die boormachine van je is, maar het resultaat wat je ermee bereikt.
- Probleem: Dus eigenlijk heeft de klant geen boormachine nodig, maar verkoop je deze een gat in de muur.
- Ervaring: Daarnaast hebben ook ervaringen een enorme invloed op het beslismoment van je klant. In dit geval heeft de klant al vaker een boormachine gekocht, want het is een bouwvakker. En elke keer liep deze tegen issues aan zoals; geregeld opladen terwijl je net fijn bezig bent, dat de boormachine direct niet meer werkt als je hem een keer laat vallen. En ga zo maar door.
- Behoefte: Nu verandert (mede door de situatie en de ervaring) dus die eerste behoefte. Je klant heeft niet alleen behoefte aan een gat in de muur. Maar ook een degelijke boormachine, die het niet al laat afweten na een uurtje werk. En ook tegen een stootje kan, zonder dat je hele werk meteen stilligt.
- Pijn: De pijn van de klant is dus niet dat ie niet weet wat een boormachine is of hoe die een gat in de muur moet boren. Maar dat de vorige keren de boormachine kapot is gegaan. Als die klant als freelancer niet verder kan gaan met zijn werk, verdien hij ook niets. Daarnaast sla hij ook nog eens een flater bij zijn opdrachtgever en moet hij alsnog meer uren maken dan ingecalculeerd en krijgt hij onder de streep dus minder betaald. DAT is zijn daadwerkelijke pijn.
- Pijn2: Maar stel nu dat je klant geen bouwvakker is, maar iemand die thuis iets wilt ophangen. Dan heb je te maken met een ander soort pijn – en behoefte. Want deze klant krijgt eerder te maken met buren die klagen over het geluid, een vrouw die zeurt dat ze overal het stof door het huis ziet vliegen. In dat geval is de behoefte eerder een geruisloze boormachine die een ingang heeft om de stofzuiger op te zetten.
Dus als je weet waar die pijn daadwerkelijk zit, dan kan je dit gebruiken in je teksten om je klant te prikkelen. “Nooit meer klagende buren of een huis vol met stof. Met deze boormachine kan je geruisloos en stofvrij dat mooie schilderij ophangen om je vrouw te verrassen.”
Dit is een herkenbare situatie voor je klant. Zo laat je weten dat je jouw lezer begrijpt. Dat schept een band en zo wek je vertrouwen op. En zal een klant ook sneller JA zeggen tegen jouw aanbod.
2. Zet een duidelijke structuur op
Als je weet je wat je verkoopt, wie je doelgroep is en wat hun probleem, pijn en behoefte zijn, dan is het tijd om er een goed verhaal van te maken. En elk goed verhaal heeft een duidelijke structuur.
Hoe ga je de informatie verdelen? In welke volgorde?
Want op het internet zijn we vluchtig, ongeduldig en minder gefocust. Dit betekent dat jij in minder tijd de mogelijkheid hebt om je bezoeker te overtuigen. Een heldere structuur helpt hierbij. Niet alleen voor jou – om je verhaal stevig neer te zetten – maar ook de lezer van je tekst.
Een logische structuur is namelijk cruciaal om je boodschap duidelijk over te brengen. Mist de rode draad in een tekst? Dan haakt je lezer waarschijnlijk snel af.
Hoe pak je dit goed aan?
- Pak het onderwerp waar jij over wilt schrijven. Schrijf eerst je doel op en bepaal vervolgens de inhoud. Een artikel zonder doel heeft geen functie en kan je daarom dan beter niet schrijven.
- Schrijf op welke boodschap jij de potentiële klant (prospect) wilt meegeven en welke bezwaren jij wilt weerleggen.
- Welke onderwerpen snijdt je aan, welke tips geef je en hoe zorg je er uiteindelijk voor dat je jouw lezers aanzet tot actie?
- Gebruik deze stap om het kader of raamwerk van je tekst te bepalen. Dit helpt niet alleen bij het behalen van je doel, maar ook bij het schrijven.
- Zorg dat je een kop-romp-staartstructuur in je tekst gebruikt om er een duidelijk en logisch geheel van te maken;
A. De titel van je verhaal
Waar je ook over schrijft, je artikel begint altijd met een kop of titel. Daarom is het belangrijk dat het de kern van je verhaal omschrijft. Op die manier geeft het de lezers een idee van wat ze kunnen verwachten. Ook wil je ze natuurlijk prikkelen om door te lezen. Dus benadruk je hierin wat de lezer hieraan heeft om het hele artikel te lezen.
Zelf schrijf ik eerst een algemene werktitel op. Want pas als de hele tekst op papier staat, kan ik het beste beoordelen wat de échte kern van het verhaal is. En vaak springt er dan een bepaalde zin of quote uit die ik als kop kan gebruiken. Wel zo handig.
B. Kop – de intro
Hierin vat je de kern van het verhaal samen. Tegelijkertijd wil je de lezer nieuwsgierig maken om verder te lezen. Meestal hoeft dit niet al te lang te zijn. Ca. 3-4 zinnen is vaak meer dan voldoende.
Omdat de intro een lezer moet overtuigen om de tekst überhaupt te lezen, besteed je hier extra aandacht aan.
Zelf gebruik ik die kern als een leidraad voor de rest van het artikel en herschrijf ik hem naderhand opnieuw met dezelfde reden als van de titel. Bovendien kan je deze hierdoor 9 van de 10 keer deels gebruiken als de SEO beschrijving van je tekst.
C. Romp – het midden
Het midden van je verhaal beslaat het grootste gedeelte van je tekst. Hierin geef je in één of vaak meerdere alinea’s antwoord op je kernvraag. Dit is ook het deel waarin de meeste lezers afhaken. Aan jou dus de taak om zo lang mogelijk de aandacht te houden.
Daarom geef je in de romp aandacht aan:
- Argumenten die je kernboodschap ondersteunen
- Voorbeelden die je kernboodschap verduidelijken
Hiervoor kan je diverse copywriting technieken gebruiken.
D. Staart – het slot van je verhaal
Je eindigt met de staart: het slot van je verhaal. Hierin blik je terug op wat je lezers nu geleerd hebben. Ook is dit de plek waar je jouw call-to-action plaatst, een samenvatting, stelling, conclusie of een andere pitch.
3. Schrijf scanbare teksten
De meeste mensen hebben tegenwoordig de aandachtspanne van een goudvis. Dus het is niet zo dat ze niet van lezen houden. Maar eerder dat ze weinig tijd hebben, snel afgeleid worden of naarstig op zoek zijn naar een oplossing die ze het liefst NU vinden.
Als ze dan een tekst gevonden hebben die hen boeit, gaan ze hem echt wel lezen. Maar in de tussentijd is het jouw taak om ervoor te zorgen dat ze die tekst verleidelijk genoeg vinden. Dit kan je op een paar manieren aanpakken:
A. Deel je tekst op in alinea’s
Als je jouw tekst hebt geschreven heb je een enorme lap tekst. Maar dat nodigt niemand uit om die tekst te lezen. Daarom deel je jouw tekst op in logische en hapklare brokjes. Voor online teksten hou je ongeveer vijf zinnen per alinea aan. Ook zorg je ervoor dat je per alinea één onderwerp bespreekt. Haal je een nieuw onderwerp aan? Dan volgt een nieuwe alinea.
Handig om te weten: elke alinea heeft een kernzin. Dat is de belangrijkste zin van de alinea. De rest van de zinnen geeft de essentie van die zin weer. Vaak staat de kernzin daarom aan het begin van de alinea.
Tip: Begrijp je het hele verhaal als je alleen de eerste regels van iedere alinea achter elkaar leest? Dan heb je goede kernzinnen gekozen! Komt er geen kloppend verhaal uit? Check dan nog eens of iedere alinea een goede kernzin heeft en of die wel vooraan in de alinea staat.
B. Maak gebruik van tussenkopjes
Zoals al hierboven aangekaart wordt niemand vrolijk van een enorme lap tekst. Daarom zijn tussenkopjes uitgevonden: je maakt je tekst behapbaar en makkelijker te lezen. Met tussenkopjes bedoel ik de korte, vaak dikgedrukte woorden of zinnetjes boven alinea’s.
Deze zet je in met verschillende redenen:
- Je jouw tekst prettiger leesbaar wil maken
- Aankondigen wat eraan komt (waar het stuk eronder over gaat)
- Omdat je de lezer nieuwsgierig wil maken
- Of je de tekst scanbaar wil maken (net zoals bij een krant; is de kop interessant, pas dan ga je het artikel lezen)
Gebruik hierbij makkelijke en bekende woorden, hou de tussenkopjes kort en zet er af en toe een vraag of een zin in wanneer het past. Zoals bijvoorbeeld: “Hoe pas je dit goed toe?”
Opmaak van een kopje
Ook is het belangrijk dat het kopje er anders uitziet dan de rest van de alinea. Dus maak hem dikgedrukt of geef het een andere kleur of lettertype. Plaats geen punt achter het tussenkopje en geef voor een kopje altijd een enter. Zo komt er een witregel te staan en zie je duidelijk welk kopje bij welke alinea hoort. Net zoals hierboven.
C. Licht bepaalde woorden in je tekst uit
Door bepaalde kernwoorden in je tekst in het dikgedrukt of cursief te gebruiken trek je de aandacht en kan je nadrukleggen op de meest belangrijke zaken.
Maak ook gebruik van lijstjes, kaders, citaten, beeldmateriaal, grafieken, links naar andere websites en alles wat je voor handen hebt om de tekst op te breken en die scanbaar te maken.
Het maakt je tekst leesbaarder én overtuigender.
4. Keep it stupid simple
Je teksten moeten door elk soort klant worden begrepen. Daarom is het van belang dat je rekening houdt met de leesbaarheid. Maar niet iedereen heeft eenzelfde leesniveau. Om die reden schrijf ik mijn teksten via de KISS-methode. En moeilijk is dat niet, want dat is gewoon hoe je normaliter spreekt in precies die woorden opschrijven.
Daarom is spreektaal gebruiken ook de meest eenvoudige manier om je teksten schrijven. Want zo weet je bijna 100% zeker dat je goed zit. Lees de tekst anders na het schrijven ook hardop voor. Op die manier hoor je precies waar bepaalde teksten niet lekker lopen, waar je komma’s en punten moet toevoegen of je zinnen moet inkorten of verplaatsen.
Daarnaast maak ik vaak gebruik van de Hemingway app. Hiermee kan je de leesbaarheid van je teksten nog even extra checken. Werkt ook voor het Nederlands!
Hoe eenvoudiger je boodschap, hoe sneller je klanten jouw tekst zullen begrijpen. Dat heet trouwens NIET dat je al jouw teksten in Jip – en Janneke taal moet zetten!
Gebruik woorden die jouw klanten gebruiken
Om iemand te overtuigen met je teksten, moet je zijn eigen taal spreken. Laat de technische termen of vakjargon even achterwege. En richt je op de woorden die jouw klant zou gebruiken om zijn problemen, uitdagingen, wensen en doelen te beschrijven. Alleen zo zorg je ervoor dat jouw lezer denkt: “Dit gaat over mij!”
Nu zal je vast al denken: “Maar hoe kom ik er dan achter wat de woorden van je klant zijn?” Nou, dat begint in eerste instantie met heel goed luisteren. Want hoe beter jij jouw klant leert kennen, hoe beter je hem ook kunt aanspreken in je teksten en hoe overtuigender je kunt zijn.
Dus ga met je klant in gesprek, kijk in je mailbox naar de vragen die je van je bestaande klanten hebt gekregen of volg je ideale klanten op social media. Lees ook je reviews na. Want hierin schrijft jouw klant precies de woorden die je kan gebruiken om hun hart te veroveren.
5. Signaalwoorden geven het verband aan tussen zinnen
Een signaalwoord toont het verband tussen zinnen of alinea’s aan. Het signaalwoord vertelt je wat de zinnen of alinea’s met elkaar te maken hebben. Zo kan het signaalwoord aangeven dat er sprake is van een tegenstelling, opsomming, overeenkomst of chronologische volgorde.
Door het gebruik van signaalwoorden is een tekst makkelijker te lezen; ze geven structuur aan de tekst en zorgen voor samenhang tussen de alinea’s. Op die manier maak je een tekst duidelijker, waardoor je de lezer het sneller en beter begrijpt.
Bijvoorbeeld:
- Voordat ik ga trainen drink ik veel water en tijdens de training drink ik eigenlijk niks. (tijd)
- Suus houdt veel van muziek, maar niet van dansen. (tegenstelling)
- Daarnaast werkt Max voor zichzelf en staat hij op zaterdag bij zijn vader in de zaak. (opsomming)
- Roel was heel blij, want hij was net geslaagd voor zijn rijexamen. (uitleg)
Tip: Download de krachtige woordenlijst bij de gratis e-books. Het naslagwerk bevat o.a. 95 geteste signaalwoorden die je helpen om je tekst beter leesbaar te maken voor Google. Zodat je dat groene bolletje bij leesbaarheid krijgt bij Yoast. Maar ook 35 magische marketing woorden waarmee je de lezer overhaalt om op je e-mail of blog titel te klikken.
6. Maak gebruik van overtuigende woorden
Een overtuigende tekst schrijven betekent kiezen voor overtuigende woorden. Doordat je bepaalde woorden zorgvuldig kiest, dring je namelijk direct binnen in het onderbewuste van je klant. Precies daar waar de aankoopbeslissingen plaatsvinden.
Enkele woorden zijn zo krachtig dat ze vaak magische woorden worden genoemd of power words. En een slimme tekstschrijver weet weet deze woorden steeds in zijn of haar teksten in te passen.
Enkele van de belangrijkste overtuigende woorden zijn:
- Jij/jou (de lezer direct aanspreken)
- Omdat (omdat we altijd het waarom van iets willen weten)
- Stel je eens voor dat… (wekt het verlangen op naar het resultaat)
- Gratis (wie houdt er niet van?)
- De als-dan-constructie (als je het even niet meer weet, is dit het belangrijkste wat je kunt doen…)
7. Maak het persoonlijk
Ook al kan je product of dienst nog zo goed zijn, het blijft toch een kwestie dat mensen het je moeten gunnen. Als iemand jou als persoon leuk vindt kan dat precies de doorslag geven om te kiezen voor jou in plaats van je concurrent. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan iets persoonlijks toe te voegen. Op die manier leert de lezer jou kennen en creëer je de gun-factor.
Door bijvoorbeeld jouw persoonlijke verhaal toe te voegen aan een overtuigende tekst, zoals een landingspagina, maak je jouw tekst meer persoonlijk en leert de lezer je kennen. Wat maakt jou juist degene waar mensen moeten zijn? Welke unieke ervaringen heb jij waardoor je mensen zo goed kunt helpen? Richt je op je lezer, maar voeg ook zeker iets persoonlijks toe. Dat is hoe je mensen overtuigt met jouw teksten.
8. Voeg bewijs toe
Natuurlijk wil je vertellen hoe goed jouw dienst of product is. Maar beter is het om het te laten zien. Want veel mensen willen eerst bewijs zien voordat ze echt overtuigd zijn. Zo kan je bewijs toevoegen in de vorm van testimonials of reviews van tevreden klanten. Mensen kijken namelijk naar wat andere mensen zeggen, voordat ze hun eigen standpunt innemen. Dat is waarom testimonials zo effectief zijn.
Daarnaast worden lovende woorden van anderen eerder geaccepteerd, dan wanneer je zelf zegt dat het allemaal fantastisch is. Dan zal het namelijk wel waar zijn.
Een andere manier om te bewijzen dat jouw dienst of product mensen écht kan helpen, is door eerder behaalde resultaten te delen. Bijvoorbeeld in de vorm van een case study, waarin je beschrijft hoe je iemand geholpen hebt en wat dat precies opleverde. Cijfers, statistieken, infographics e.d. maken deze informatie visueel en makkelijker te begrijpen. Maak er gebruik van!
9. Neem bezwaren weg
Als je een overtuigende tekst wilt schrijven om jouw dienst of product te verkopen, is het logisch om met argumenten te komen waarom iemand het zou doen. Maar je tekst wordt pas écht effectief als je ook de redenen benoemt om het níet te doen.
Vervolgens zit het hem erin om die bezwaren daarna te weerleggen. Dus benoem een mogelijke twijfel die jouw potentiële klant heeft en neem deze vervolgens weg. Maak daarom voor jezelf even een kort lijstje met bezwaren die je al eerder hebt gehoord van een klant. En kijk daarna hoe je deze kan weerleggen. Als jouw klant een dienst bijvoorbeeld te duur vindt, kun je dit benoemen en daarna ga je precies uitleggen welke waarde jouw dienst oplevert. Het “What’s in it for me”.
10. Vergeet de call-to-action niet
Je teksten kunnen nog zo overtuigend zijn, maar als je het niet afmaakt, dan heb je er niets aan. Ook al denk je dat een lezer nu vast wel weet wat die moet doen, toch is dat niet zo. Er is maar één manier om dat goed duidelijk te maken: door het letterlijk te vertellen.
Het allerbelangrijkste onderdeel van een call-to-action: bedenk goed wat het doel is van je tekst. Wil je iets verkopen of dat mensen iets downloaden? Maak dit doel duidelijk in je call-to-action.
Samen je teksten verbeteren?
Door de bovenstaande tips toe te passen kom je zelf al een behoorlijk eind om overtuigende teksten te schrijven. Maar toch kan het zijn dat je dit liever samen doet onder de begeleiding van een professional. Dat kan natuurlijk ook!
Daarom heb ik een workshop ontwikkelt waarin we samen met jouw website teksten aan de slag gaan. Met als resultaat: goed vindbare teksten die lekker weglezen voor je bezoeker in slechts 6 uur.