De wereldwijde glastuinbouw is enorm, maar ons kleine landje ligt ver voorop als het gaat om efficiëntie. Dat gebeurt niet zomaar, daar komt heel wat techniek en innovatie bij kijken. En dat is precies waar Kom in de Kas over gaat.
Want wie denkt dat de kassen tegenwoordig nog worden gerund door kwekers die met hun laarzen door de modder banjeren, heeft het mis. De automatisering, robotisering en technologie, het uitgangsmateriaal en de bijbehorende kennis die voor en door de Nederlandse tuinbouwproductiebedrijven zijn ontwikkeld, zijn wereldwijd toonaangevend en een belangrijk exportproduct op zich. Niet voor niets wordt het de Nederlandse Silicon Valley genoemd.
Ontdek jouw groene liefde
De 45ste editie van Kom in de Kas staat in het teken van liefde, en niet zomaar een liefde, maar… Groene Liefde! #groeneliefde
Groene Liefde voor elkaar, voor de sector, voor de kweker en voor de producten uit de kas.
En daar kan jij prima op inhaken. Zeker als je deze producten gebruikt in je keuken, foodblogger bent, bloemen/planten/zaden verkoopt, tuiniert of helpt met duurzame oplossingen in deze sector.
Inhaken op Kom in de Kas als school
Als school is deze dag perfect om een themadag of week te organiseren rond gezonde voeding, alsook de oorsprong van voeding (hoe wordt het gemaakt – van kas tot op je bord) of – als je oudere leerlingen hebt rond duurzaamheid en techniek. Maak er eventueel een leerzaam dagje uit van en ga bij een kas bij jou in de buurt langs.
Heb je een moestuin op school? Ook dan kan je dit moment hiervoor gebruiken om erover te communiceren. Naar de kinderen toe, de ouders en de rest van de gemeenschap om je heen. Eventueel kan je de producten die al klaar voor de oogst zijn verkopen op een “boerenmarkt” op school. Of organiseer een ander soort ouderavond, door samen met de kids te koken met producten uit de moestuin.
Op die manier betrek je de kinderen én de ouders op een ongedwongen manier, waardoor de binding met de school nog hechter kan worden.
Deel jouw ervaring op je socials
Je volgers zien graag berichten die inspireren, amuseren of waar je iets van leert. Dus doe er iets mee!
- Wat betekent groene liefde voor jou?
- Waarom kies jij voor lokale producten?
- Hoe ben je in het horticultuur vak gerold?
- Wat is het mooiste aan jouw vak?
- Welke fabels bestaan er in je vak? (tomaat is fruit, geen groente – is een mooie misvatting bvb)
Allemaal vragen die je op je socials kan delen waardoor je een persoonlijke ervaring of inzicht kan vertellen en de persoon achter je bedrijf laat zien.
Zaadjes planten
Uiteraard is Kom in de Kas ook een goede aanleiding om je kennis en kunde te delen met je publiek. Denk aan groente en plant hacks die voor jou heel logisch en vanzelfsprekend zijn, die jouw publiek wellicht nog niet kent.
Zo kan je vertellen over stekken, welke groente en fruit je kan telen met spullen die je in huis hebt of duurzame oplossingen zoals voedselverspilling tegengaan. Bij deze laatste kan je als restaurant bijvoorbeeld delen hoe je van overgebleven restjes een lekkere soep, pasta of lasagne maakt.
Of organiseer een workshop op jouw bedrijf als je een hovenier/tuinder bent of tuincentrum hebt over plantkeuze, eigen moestuin aanleggen, ervaringstuinen (stimuleren van gevoel, aanraking en geur), bij-vriendelijke tuin, hoe je binnen planten kweekt etc.
Dit is een laagdrempelige manier om je expertise te delen, zonder dat je hard op je eigen borst hoeft te kloppen. En plant je het zaadje in het achterhoofd van potentiele klanten.