Galentines Day

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Galentines day - een dag om vriendschap tussen vrouwen te vieren

Wat is Galentines Day ?

13 februari is een van de meest verwachte dagen van het jaar – en nee, dat is geen typefout. Natuurlijk, de 14e draait helemaal om Valentijnsdag en hartsnoepjes en romantische relaties. Maar de dag ervoor is een viering van vrouwelijke vriendschappen overal ter wereld. En dat is Galentine’s Day!

Een speciale feestdag verzonnen door Leslie Knope uit het populaire tv-programma ‘Parks and Recreation’. Waarbij het allemaal draait om de besties in je leven eens flink in het zonnetje te zetten en ze te laten hoeveel je van ze houdt en waardeert.  Enige voorwaarde: je moet een vrouw zijn. De naam ‘Galentine’s Day’ stamt namelijk af van het woord ‘gal’, dat slang is voor ‘girl’.

Hoe pas je het toe in je marketing?

Met name in de Verenigde Staten neemt Galentines Day aan populariteit toe. Voornamelijk door social media. Waardoor bedrijven uiteraard dankbaar gebruik maken van deze dag, door speciale producten of diensten binnen het thema aan te bieden. Ook zijn er evenementen zoals ‘BFF Brunches’ en bioscoopavonden waar de films Legally Blonde en Mean Girls gedraaid worden.

Daarnaast organiseren veel vrouwen thuis een Galentines Day feest voor hun vriendinnen. En inmiddels wordt ook in Nederland deze dag steeds vaker gevierd.

Galentines day als alternatief voor Valentijn

Enkele feitjes over vriendschap onder vrouwen

 • 98% – het percentage vrouwen dat een beste vriend heeft.
 • 6 – het gemiddelde aantal beste vrienden dat vrouwen in hun leven hebben.
 • 16 jaar – de gemiddelde levensduur van vrouwelijke vriendschappen.
 • 23 jaar – de gemiddelde levensduur van vrouwelijke vriendschappen na de leeftijd van 55 jaar.
 • 1 op de 4 – het aantal vrouwen dat zegt dat hun beste vriend hen beter kent dan hun partner.
 • 47% – het percentage vrouwen dat zou willen dat ze meer tijd met hun beste vriend konden doorbrengen.

Vrienden voor het leven

60% van de vrouwen beseft dat hun huidige beste vriend voor altijd in hun leven zal zijn.

Sisters before misters

60% van de Millennials zitten liever in quarantaine met hun beste vriendin dan met een romantische partner.

Familielid

70% van de vrouwen beschouwen hun vriendinnen als een familielid.

Galentines tradities

Echte tradities zijn er op deze dag niet waar je rekening mee moet houden. Want op Galentines Day draait alles om de vrouwen in je leven die je rots in de branding zijn. Of het nu je zus, moeder, nicht of vriend is. Dat supportsysteem is voor vrouwen erg belangrijk, ongeacht de leeftijd. Vrouwen jong en oud houden ervan om samen te praten, lachen, geheimen te delen, elkaar te steunen of puur van elkaars gezelschap te genieten en mooie herinneringen te creëren.

Daarom worden erover het algemeen de typische girls night dingen gedaan: naar het favoriete café of restaurant gaan, een beauty dagje, samen op een citytrip, shoppen of lekker een dag onopgemaakt in je pyjama, pizza bestellen en heerlijk samen films kijken. Gewoon fijn genieten van elkaars gezelschap.

Deze dag werd zo enorm populair door een aflevering van ‘Parks and Recreation’, dat het elk jaar opnieuw een trend is op sociale media. Ook worden er citaten en memes uit deze specifieke aflevering gedeeld.

Leslie Knope - Galentine's Day

De beste Instagram Captions voor Galentinesday

Natuurlijk hoef je niet alles zelf te bedenken en kan je dankbaar gebruik maken van de citaten die Parade.com al voor je heeft bedacht: 100 quotes voor je Instagram. Dit – in combinatie met enkele treffende afbeeldingen of een toffe reels – zorgt gegarandeerd voor veel likes!

Zet een emailcampagne op met BFF korting

Volgens een onderzoek geven meer dan 7 op de 10 consumenten er de voorkeur aan om merkcommunicatie in hun e-mail te ontvangen. Daarom is het slim om een e-mail marketing strategie in je communicatiemix op te nemen. Want het biedt jou directe toegang tot je publiek, zonder dat je met anderen hoeft te concurreren zoals op andere social media kanalen. Daarnaast voelen consumenten zich graag verbonden met hun favoriete merken. Dus gebruik de aankomende Galentines Day eens om je klanten in hun inbox te verrassen met een geweldige BFF-aanbieding.

 • Manier van meedoen: Bestaande e-mailabonnees, of nodig je beste vrienden uit
 • Prijs: 2 for 1, 50% korting of een andere mooie prijs
 • Ideaal voor: Zowel e-commerce merken als winkels (online en offline) en andere dienstverlening
olay mailingcampagne galentines day

Zorg voor interactie op je socials

Door middel van een e-mailcampagne maken Wool and the Gang hun merk meer menselijk (en zoeken ze de interactie op). Doordat ze hun doelgroep uitnodigen op hun Instagram-pagina om meer te weten te komen over de girl-crushes van het team. Op die manier leer je meer over de mensen achter het team kennen. En is het makkelijker als volger om zich betrokken te voelen “Hey die dame bewonder ik ook”. Met als gevolg dat er langzaam maar zeker een band tussen het merk en hun volgers gaat ontstaan.

 • Manier van meedoen: Volgen op Instagram
 • Prijs: geen
 • Ideaal voor: Elke ondernemer die een Instagram of Facebook account heeft en een mailinglijst
Galentines day marketing email

Gebruik social media in combinatie met een landingspagina

Vervolgens bevelen ze – tussen de girlcrushes in – producten aan als onderdeel van hun Galentines cadeaugids die je via een link in de bio kan volgen. Deze link brengt je naar een speciale landingspagina met alleen Galentines Day cadeaus. Dit is een hele eenvoudige tactiek die Wool and the Gang helpt op te vallen tussen duizenden online winkels die Valentijnsdag vieren. Juist doordat ze hun producten op subtiele wijze te promoten.

 • Manier van meedoen: Klik link in bio
 • Prijs: geen
 • Ideaal voor: Elke ondernemer die een Instagram account heeft en producten verkoopt
Landingspagina Galentines Day

Treat yo’ self

Parks and Recreation schonk ons een schat aan memes en naast Galentines Day is ‘treat yo’ self’ een van de meest bekende uitspraken. Kijk daarom dat je als bedrijf een stel meiden bij elkaar kan krijgen. Bijvoorbeeld voor manicure-pedicure, gezichtsbehandelingen als een schoonheidssalon of een groepsaanbieding voor een sauna of spa.

Galentines day - ultiem ontspannen in een schoonheidssalon, spa of sauna.

Ook als een restaurant kan je deze verwennerij aanbieden in de vorm van een high tea of speciaal BFF menu. Maar denk ook eens na over een combinatie met andere bedrijven in de buurt. Bijvoorbeeld een private shopping night voor ladies only. Zo kan een modezaak (shopping), met een slijterij (champagne), chocolaterie, kleurenstylist en een fotograaf hiervoor goed samenwerken en een mooi event neerzetten.

Gegarandeerd een geweldige dag voor zowel je klanten als het team.

Biedt private shopping aan tijdens Galentines Day

Waarom vrouwen zo van Galentines day houden

Laat dus op je socials, je mailings en dergelijke dit zien. Denk aan de persoon die jij in het zonnetje wilt zetten. En vraag je volgers hetzelfde te doen. Dat kan zijn omdat iemand jou inspireert of dat een business buddie er altijd voor je is, maar laat bijvoorbeeld ook je grootste cheerleader weten dat je haar zo waardeert.

Women Celebrating galentinesday

Vier Gelantine’s day met je female businessbuddies

Niet alleen je klanten kan je met deze feestdag verrassen. Maar ook je vrouwelijke collega ondernemers! Vrouwelijke vriendschappen zijn nu meer dan ooit belangrijk. En als vrouwelijke ondernemers zouden we meer samen moeten werken. Om elkaar te steunen en te motiveren, in plaats van met elkaar te concurreren.

 • Zet elke week een herinnering in je agenda om een e-mail met ‘hoe gaat het’ naar je businessbuddy te sturen
 • Plan een verrassingslunchafspraak “zomaar” met een collega ondernemer in de buurt
 • Koop een klein cadeautje voor die vriendin die je al een tijdje niet hebt gesproken en doe er een persoonlijk briefje bij
 • Feliciteer en promoot de successen van je zakelijke relaties
 • Plan een weekendje weg met je favoriete gal-pal ondernemers
 • Stuur een zakenvriendin een Starbucks-cadeaubon (omdat je weet dat ze in die nachtelijke uurtjes hard doorwerkt!)

P.s. deze tips kan je natuurlijk ook het hele jaar door toepassen.

Kort samengevat

Galentines Day is niet alleen een leuke verzonnen feestdag uit een van de meest favoriete sitcoms aller tijden. Maar het is ook een symbool van vrouwelijke empowerment en solidariteit. Dus dit is een feestdag waar je altijd wel op kan inhaken, wanneer je als vrouw een eigen bedrijf hebt.

Delen is lief:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Plan als een Pro met de 2024 Contentkalender in Excel

Vond je deze informatie over Galentines Day nuttig? Geweldig!

Stel je nu eens voor dat je een heel jaar vol met dit soort waardevolle inhaakmomenten, direct bij de hand hebt! Met de 2024 Social Media Contentkalender heb je meer dan 1950 kansen om je publiek te boeien en te binden, verpakt in een zee van inspiratie.

Zeg vaarwel tegen last-minute post-stress en hallo tegen meer focus! Want met deze marketingkalender belicht je elke facet van je bedrijf, zorg je voor betere samenhang in je posts en raak je je doelgroep meer effectief. Wil je meer impact met je marketing? Kies dan nu voor een bewezen contentstrategie die tijdbesparend is én resultaat oplevert.