Cyber Monday

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Cyber Monday Marketing tips

Wat is Cyber Monday ?

Cyber Monday klinkt wellicht als een term uit de toekomst, maar het is al bijna twee decennia een bekend fenomeen, vooral in de Verenigde Staten. Waar Black Friday zijn oorsprong kent in de drukke straten en winkels, vol dringende mensen op zoek naar de beste deal, werd Cyber Monday geboren in de digitale wereld, als antwoord op een opmerkelijke trend.

Marketeers hadden ontdekt dat consumenten, na alle drukte van het Thanksgiving-weekend en de fysieke winkelgekte van Black Friday, de daaropvolgende maandag massaal online gingen om verder te speuren naar kortingen. Een deel van deze online winkelwoede was te danken aan het feit dat veel Amerikanen na het weekend weer op kantoor zaten. En wat hadden ze daar? Een snellere internetverbinding dan thuis! Tussen de dagelijkse werkzaamheden door, tijdens een koffiepauze of het wachten op de volgende vergadering, doken velen het internet op, op zoek naar koopjes.

En het grootste voordeel van deze digitale koopjesjacht? Geen lange rijen bij de kassa, geen geduw en getrek bij de schappen, maar gewoon rustig, met één klik, dat felbegeerde item met flinke korting in je digitale winkelmandje leggen. Wat een gemak!

Hoe pas je het toe in je marketing?

De term ‘Cyber Monday’ zelf werd in 2005 voor het eerst geïntroduceerd door de National Retail Federation’s Shop.org in een persbericht met de titel: “Cyber Monday wordt een van de grootste online shoppingdagen van het jaar”.  En de cijfers liegen er niet om!

Als je nog twijfelt over het belang van Cyber Monday, laat me dan wat cijfers met je delen. Volgens Adobe Analytics overtroffen de totale online verkopen in de Verenigde Staten op Cyber Monday 2022 die van Black Friday, en kwamen ze uit op een duizelingwekkende $11,3 miljard. Wanneer we kijken naar aankopen gedaan via desktops, bereikte het conversiepercentage zelfs 6,9%. Dat is een ongelofelijk aantal waar niemand echt op had gerekend.

Deze cijfers laten zien dat Cyber Monday niet zomaar een modetrend of tijdelijke hype is, maar een serieuze kans voor ondernemers om hun omzet aanzienlijk te verhogen. Zeker als je een webshop hebt!

Dus als je nog niet hebt overwogen om speciale aanbiedingen of promoties te lanceren op deze specifieke maandag, dan is het nu het moment om in actie te komen. En in dit artikel vertel ik je verschillende Cyber Monday marketingtechnieken die je zelf makkelijk kan toepassen.

Voor wie is Cyber Monday het meest interessant?

Naast de algemene online deals zijn er bepaalde sectoren en productcategorieën die traditioneel bijzonder sterk profiteren van deze dag. Als je bijvoorbeeld kleding verkoopt, dan loont het zich vaak om te wachten tot Cyber Monday. Op deze dag bieden je collega-retailers vaak vrijwel hun hele assortiment aan met aanzienlijke kortingen. De concurrentie is hevig, en dat vertaalt zich naar uitstekende deals voor consumenten.

Ook kleine huishoudelijke apparaten, gadgets en witgoed worden op deze dag vaak bijzonder scherp geprijsd. Want de meeste retailers begrijpen dat consumenten wachten op de beste deals voor deze vaak duurdere aankopen, en Cyber Monday is de perfecte dag hiervoor.

Daarom, als je in een van deze categorieën opereert, is het cruciaal om je marketinginspanningen en aanbiedingen te optimaliseren voor Cyber Monday. Je klanten verwachten het en de kans is groot dat je concurrenten al plannen hebben om het groots aan te pakken. Dus wees voorbereid!

Waarom zou je mee moeten doen aan Black Friday?

Wat is het verschil met Black Friday en Cyber Monday?

Het grootste verschil tussen de twee is het platform: terwijl Black Friday zowel in fysieke winkels als online plaatsvindt, is Cyber Monday specifiek gericht op online shoppen. Echter, in de afgelopen jaren hebben de grenzen tussen deze twee shopping-evenementen zich enigszins vervaagd, omdat veel winkels ervoor kiezen om hun Black Friday-deals uit te breiden tot en met Cyber Monday.

Voor jou als ondernemer biedt dit een uitgebreide kans om je producten of diensten te promoten en de verkoop te stimuleren. En als je goed begrijpt wat elk evenement uniek maakt, kun je effectievere marketingstrategieën ontwikkelen die inspelen op de specifieke behoeften en verwachtingen van klanten op beide dagen.

Trends voor Cyber Monday 2023 die je in de gaten moet houden

Cyber Monday wordt elk jaar groter. Maar wat verandert er in 2023? Hier een paar dingen die je moet weten:

 1. Mensen geven minder geld uit: Door hoge prijzen zijn veel mensen voorzichtiger met hun geld. Uit een onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen dit jaar minder uitgeeft.
 2. Meer korting verwacht: Vorig jaar gaven winkels op Cyber Monday gemiddeld 25% korting. Dus kleine kortingen van 5% of 10% zijn misschien niet genoeg om klanten te trekken.
 3. Anders betalen wordt populairder: Veel mensen kiezen voor ‘Koop nu, betaal later’-opties. Dat betekent dat ze eerst iets kopen en pas later betalen. Bedrijven zoals Klarna en Afterpay bieden dit aan. Vorig jaar kozen veel meer mensen voor deze manier van betalen.

Bied onweerstaanbare Cyber Monday deals

Wil je dat klanten bij jou kopen? Dan moet je echt iets bijzonders bieden. Zorg voor enorme kortingen op je hele website. En maak het je klanten makkelijk: geef ze gratis verzending en een eenvoudig retourbeleid. Wist je dat bijna 8 op de 10 mensen zeggen dat ze eerder online kopen als de verzending gratis is?

Kijk eens naar deze Cyber Monday e-mail van Levi’s voor wat inspiratie:

Levis Cyber Monday aankondiging email
Biedt gratis verzending aan tijdens Cyber Monday

Verkoop je producten in bundels

Een effectieve manier om de aandacht van shoppers te trekken tijdens Cyber Monday is door je producten en diensten samen te bundelen voor een beperkte tijd. In plaats van individuele items aan te bieden, creëer je speciale pakketten die als een vast pakketje worden verkocht.

Waarom werkt het:

 • Waardeperceptie: Consumenten zijn constant op zoek naar de beste deals. Door thema-gerichte cadeaus of sets van gelijksoortige producten tegen een gereduceerde prijs aan te bieden, lok je ze met onweerstaanbare aanbiedingen.
 • Verhoog de gemiddelde bestelwaarde: Bundels zijn een fantastische manier om klanten te verleiden iets meer uit te geven dan ze oorspronkelijk van plan waren. Ze zien de waarde van de gecombineerde producten en voelen dat ze meer voor hun geld krijgen.
Verkoop je producten in bundels tijdens Cyber Monday

Hier zie je een voorbeeld van een bundelaanbieding van Amazon uit 2021: een deurbel gecombineerd met een Echo Dot. Normaal gesproken zou deze combinatie rond de $105 kosten, maar met de bundelkorting wordt het aangeboden voor slechts $41,99.

Dit is slechts een idee van hoe je bundels kunt gebruiken om je verkoop te stimuleren. Door items op een strategische manier te groeperen, of door ‘twee-voor-de-prijs-van-één’ aanbiedingen te introduceren, kun je de betrokkenheid en conversieratio’s behoorlijk verhogen.

Gebruik een aftelklok

Snel handelen wordt vaak gestimuleerd door een gevoel van urgentie. En wat creëert er nou een grotere urgentie dan een aftellende klok die de seconden wegtikt? Door een aftelklok aan je landingspagina toe te voegen, kun je potentiële kopers aansporen om sneller een aankoopbeslissing te nemen.

Maar waarom is dit effectief?

 • Psychologische druk: Wanneer mensen zien dat de tijd opraakt, voelen ze een innerlijke drang om actie te ondernemen voordat het te laat is. Dit kan hen over de streep trekken als ze twijfelen over een aankoop.
 • Duidelijkheid over de aanbiedingsduur: Een aftelklok zorgt voor transparantie. Klanten weten precies tot wanneer de aanbieding geldig is en kunnen hun aankoopbeslissing daarop baseren.
Marketing techniek voor Cyber Monday: Gebruik een aftelklok

Bekijk deze aftelklok van Doc Martens. Het laat duidelijk zien hoeveel tijd klanten nog hebben om te profiteren van hun Cyber Monday-deals. En geloof me, als die laatste minuten wegtikken, zullen veel klanten het gevoel hebben dat ze NU moeten handelen.

Als je overweegt om een aftelklok op je website te implementeren, zorg er dan voor dat deze duidelijk zichtbaar is en zich op een strategische plaats bevindt, zoals bovenaan je landingspagina of bij specifieke productaanbiedingen. Combineer dit met duidelijke call-to-action-knoppen om het koopproces te vergemakkelijken.

flash sale

Maak gebruik van flash sales: Laat elk uur andere producten zien

Op Cyber Monday willen veel winkels dat klanten bij hen kopen. En daarom geef je hele mooie kortingen waar ze gebruik van kunnen maken. Net als je collega ondernemer. Dus, hoe zorg je ervoor dat mensen juist bij jou komen kijken?

Nou met flash sales! Het idee is om elk uur andere producten te laten zien. Of misschien om de twee uur. Daarna is de aanbieding niet meer geldig. Door de urgentie zodanig op deze manier te verhogen, zorg je ervoor dat mensen vaker terugkomen naar je shop om te zien wat je nu weer in de aanbieding hebt.

Dit is beter dan alleen maar zeggen dat je goede aanbiedingen hebt. 😉

IGLIVE cm

Door het te combineren met Facebook live – die je vooraf goed promoot – geef je jouw flash sales een extra boost.

Promoot digitale cadeaukaarten tijdens Cyber Monday

In het digitale tijdperk willen klanten flexibiliteit en gemak, en digitale cadeaukaarten bieden precies dat. Cyber Monday is het perfecte moment om deze kaarten onder de aandacht te brengen, vooral met de feestdagen om de hoek.

Waarom zou je dit doen?

 • Gemak: Klanten hoeven niet naar een fysieke winkel om een cadeaukaart te kopen en te geven. Het is een ideaal last-minute cadeau, en het kan direct naar de ontvanger worden gemaild.
 • Grotere bestedingsmogelijkheden: Onderzoek heeft aangetoond dat klanten vaak meer uitgeven dan de waarde van hun cadeaukaart, wat betekent dat je potentieel meer inkomsten genereert.
 • Loyaliteit en terugkerende klanten: Door het aanbieden van cadeaukaarten kun je nieuwe klanten aantrekken, die mogelijk terugkomen voor meer aankopen.

Hoe kun je dit aanpakken?

Je kunt digitale cadeaukaarten promoten als het perfecte cadeau voor de feestdagen of andere speciale gelegenheden. Geef klanten de mogelijkheid om de kaart te personaliseren met een bericht en bied variabele bedragen aan. Overweeg ook speciale deals, zoals het geven van een extra bonuskaart voor elke aankoop van een cadeaukaart boven een bepaald bedrag.

Promoot digitale kadokaarten tijdens Cyber Monday

Kijk naar Society6: ze bieden digitale kadokaarten aan als een eenvoudige oplossing voor het geven van cadeaus op afstand. Dit niet alleen als een gemakkelijke gifting-optie, maar ook als een manier om hun bereik te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken.

Digitale kadokaarten kunnen een game-changer zijn voor je Cyber Monday-strategie, vooral als je ze op de juiste manier positioneert en promoot. Het is een laagdrempelige manier voor klanten om te winkelen en kan je helpen het hele jaar door verkoop te genereren.

Zet e-mailcampagnes in

Wist je dat tijdens de Cyber Week uitverkoop in 2022, e-mailmarketing heeft geholpen om de verkopen met 34,4% te verhogen? En geautomatiseerde berichten waren zelfs verantwoordelijk voor 27,1% van alle aankopen!

Zoals je kunt zien, is het sturen van speciale feestdag e-mails een manier voor winkels om in contact te blijven met nieuwe en bestaande klanten. Je kunt hierin speciale kortingen of aanbiedingen opnemen voor trouwe klanten, voordat je deze bekend maakt op andere kanalen.

Voordat je ze verstuurt, zorg ervoor dat je pakkende onderwerpregels voor je Cyber Monday e-mails hebt die het meest aantrekkelijke deel van je aanbod benadrukken en lezers stimuleren om je e-mail te openen. Voeg daarna een opvallende ‘call to action’ knop of link toe om de klanten naar je website te leiden.

Kijk bijvoorbeeld naar hoe Jack Spade hun e-mailcampagne heeft ingezet met geweldige Cyber Monday onderwerpregel.

Emailmarketing voor cyber monday

Stuur een reeks e-mails voor Cyber Monday

Wil je meer mensen bereiken op Cyber Monday? Stuur dan niet één e-mail, maar meerdere e-mails achter elkaar.

Zorg dat je elke e-mail op het juiste moment stuurt en check wanneer je mailabonnees je mails meestal opnenen. Zo val je meer op tussen alle andere e-mails en zien mensen jouw bericht sneller.

Dit is een voorbeeld van hoe je de Cyber Monday e-mails kunt sturen:

 • E-mail 1: Een week vooraf – een klein voorproefje van Cyber Monday
 • E-mail 2: Begin van de uitverkoop – vertel dat de Cyber Monday uitverkoop begint
 • E-mail 3: Laatste uren – een herinnering dat dit de laatste kans is

Met de meeste mailingsoftware kun je deze e-mails van tevoren klaarzetten. Zo hoef je ze niet op de dag zelf te sturen en bespaar je tijd en moeite.

Val op met een andere aanpak tijdens Cyber Monday

Natuurlijk hoef je niet altijd klanten te lokken met hoge Cyber Monday-acties. Dus zoek ook eens naar een andere manier om je merk te laten zien.

Net als Everlane bijvoorbeeld: zij houden namelijk geen Cyber Monday-uitverkoop. Waarom niet? De prijzen van Everlane zijn al lager dan veel andere winkels, het hele jaar door. Hiermee laten ze zien dat ze altijd eerlijke prijzen hebben. Dit kan klanten aantrekken die goede spullen en eerlijke prijzen belangrijk vinden, en niet alleen maar korting zoeken.

En dat pakken ze op een hele leuke manier aan in hun emailmarketing.

Waarom werkt het?

 1. Onderscheidend vermogen: In een zee van kortingen en speciale aanbiedingen valt Everlane op door juist géén korting te geven. Dit maakt mensen nieuwsgierig en kan ze naar de website trekken.
 2. Vertrouwen: Klanten kunnen het gevoel krijgen dat ze bij Everlane altijd een goede deal krijgen, niet alleen op Cyber Monday. Dit kan vertrouwen opbouwen en klantenloyaliteit versterken.
 3. Gericht op kwaliteit: Door geen korting te geven, zet Everlane de focus op de kwaliteit van hun producten in plaats van op de prijs. Dit kan klanten aantrekken die waarde hechten aan kwaliteit boven prijs.
 4. Minder druk: Zonder een grote uitverkoop voelen klanten zich minder onder druk gezet om snel te kopen. Dit kan zorgen voor een prettigere winkelervaring.
Cyber Monday marketingemail

Maak gebruik van een cadeaugids

Het idee van het kerstinkopen kan overweldigend zijn, vooral met zoveel keuzes voor de consument dat ze keuzestress ervaren. Maar wat als je het je klanten makkelijker kon maken? Dat is precies waar een cadeaugids ofwel giftguide goed voor is!

Een cadeau-inkoopgids is een speciaal gemaakte lijst of catalogus van producten die je aanbiedt, gesorteerd op basis van specifieke criteria zoals prijs, leeftijdsgroep, geslacht of interesse.

Sephora heeft dit goed aangepakt tijdens de feestdagen. Ze hebben een scala aan opties op elk prijspunt, waardoor het makkelijk is voor klanten om het perfecte cadeau te vinden.

giftguide cm

Door vooraf te onderzoeken welke producten specifieke groepen mensen kopen, maak je de gids nauwkeurig en relevant. Klanten hoeven niet eindeloos te zoeken; ze krijgen direct suggesties die passen bij wat ze zoeken.

Het aanbieden van een cadeau-inkoopgids is niet alleen een manier om je verkoop te stimuleren, maar ook om waarde en gemak te bieden aan je klanten tijdens een vaak stressvolle winkelperiode.

Hoe maak je een cadeaugids?

 1. Onderzoek doen: Begin met het begrijpen van de aankoopgewoonten van je klanten. Welke producten zijn populair bij welk soort klant?
 2. Organiseer de giftguide: Sorteer producten op categorie, zoals ‘Voor hem’, ‘Voor haar’, ‘Voor kinderen’, of ‘Onder de €20’.
 3. Voeg beschrijvingen toe: Geef korte beschrijvingen of highlights van elk product, zodat klanten snel kunnen begrijpen waarom het een geweldig cadeau zou zijn.
 4. Gebruik aantrekkelijke afbeeldingen: Heldere en aantrekkelijke foto’s van elk product zullen de aandacht van de klant trekken.
 5. Promoot je gids: Zorg ervoor dat je gids zichtbaar is op je website, en deel het op je sociale media kanalen en via e-mailmarketing.

Zet influencers in voor je marketing promotie

Het betrekken van bekende personen of influencers kan een sterke impact hebben op je Cyber Monday promoties. Neem bijvoorbeeld Under Armour; zij plaatsten een video op Instagram waarin Dwayne “The Rock” Johnson hun product gebruikte om de Cyber Monday-verkoop te promoten.

Waarom werkte dit zo goed?

 1. Geloofwaardigheid: Wanneer consumenten een product zien dat wordt gebruikt of gepromoot door iemand die ze bewonderen of vertrouwen, zijn ze eerder geneigd het zelf te willen kopen.
 2. Bereik: Beroemdheden en influencers hebben vaak een enorm bereik op sociale media. Een aanbeveling van hen kan dus naar een groot publiek gaan, wat de zichtbaarheid van je product of aanbieding kan vergroten.
 3. Relevantie: Het is cruciaal dat de influencer die je kiest relevant is voor je product en doelgroep. In het geval van Under Armour en The Rock is er een duidelijke connectie tussen sport, fitness en de producten van het merk.
 4. Authenticiteit: Zorg ervoor dat de promotie natuurlijk en authentiek aanvoelt. Consumenten kunnen het snel doorhebben wanneer een samenwerking geforceerd of onoprecht overkomt.

Als je overweegt influencers in te zetten voor je Cyber Monday-campagnes, zorg dan voor een duidelijke match tussen de influencer en je merk, en werk samen aan content die zowel aantrekkelijk als authentiek is.

Maak een speciale landingspagina

Websites van winkels zijn belangrijk voor klanten. In 2022 zei 45% van de klanten dat ze speciale aanbiedingen direct op de website van een merk vinden.

Maar tijdens Cyber Monday is er veel drukte online. Klanten willen snel de beste deals vinden. Als ze te lang moeten zoeken op een website, raken ze misschien geïrriteerd en gaan ze weg.

Daarom is een landingspagina een goed idee. Op deze specifieke pagina zet je alle speciale Cyber Monday deals. Klanten kunnen dan makkelijk en snel zien wat je aanbiedt. En ze kunnen kopen zonder al te veel afleiding.

Kijk bijvoorbeeld naar hoe Tony Robbins hun Cyber Monday aanbiedingen op een speciale pagina laat zien:

Zet een landingspagina op voor Cyber Monday

Organiseer een online activiteit

Wedstrijden zijn een goede manier om mensen blij te maken tijdens Cyber Monday. Want het maakt het shoppen extra leuk. Zo geef je klanten iets bijzonders om te onthouden.

Je kunt prijzen geven aan mensen die snel iets kopen. Of je kunt een rad van fortuin maken waarop mensen kunnen draaien voor korting. Of je kunt loterijen organiseren. Maak ook iets heel simpels als leuke stickers die je volgers op Instagram kunnen gebruiken. Probeer leuke berichten te maken die niet alleen over je winkel gaan. Dit is je kans om te laten zien wat jouw winkel nu echt bijzonder maakt.

Kijk bijvoorbeeld naar wat Pepsi doet met haar stories. Jij kunt ook zoiets simpels doen voor Cyber Monday. Simpel, maar effectief.

Cyber monday interactief

Inhaken op Cyber Monday

Social media is natuurlijk niet meer weg te denken als het gaat om marketingpromotie. Zeker tijdens Cyber Monday kan je er veel uit halen. Maar als je het op een leuke, originele manier aanpakt, kan je perfect inhaken op Cyber Monday zodat het ook leuk blijft je volgers.

cybermonday inhaker

Iedereen houdt van honden, toch? Net zoals dat iedereen weet dat Cyber Monday heel druk kan zijn voor mensen die klanten helpen. Als je deze twee dingen samenbrengt, krijg je een leuk idee.

Zo vertelde Shopify op een originele manier dat hun team klaar stond om te helpen op Black Friday en Cyber Monday. All paws on deck! En we weten allemaal: we kunnen honden vertrouwen.

Een grapje kan geen kwaad!

Cyber Monday kan voor veel mensen druk zijn. Maar we hoeven niet altijd serieus te zijn. Soms is het leuk om te zeggen wat iedereen denkt. Bijvoorbeeld: “Zoveel te doen op het internet.”

Forever21 liet hun aanbiedingen zien met een grappige draai eraan. Simpel en precies zoals zij zijn als merk.

inhaken cybermonday marketing
inhaken cybermonday

E-mails kunnen ook grappig zijn!

Dollar Shave Club heeft een leuke actie voor Cyber Monday. Ze zeggen: “Bespaar 30% én verbrand 1 calorie door te klikken en iets te kopen.” Dus als je wilt sporten, begin dan met klikken!

Maar verwacht niet dat je een full-body workout krijgt. 😉

En nu ben jij aan de beurt

Ik hoop dat de 15 marketingtips in dit artikel je hebben geholpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op Cyber Monday. Maar vergeet niet dat het belangrijk is om op tijd te beginnen. Minimaal al in september. Zo ervaar je minder stress, kun je zoveel mogelijk klanten bereiken en goede verkoopresultaten behalen tijdens Cyber Monday.

Ik weet zeker dat je het kunt! En vergeet niet, als je hulp nodig hebt, ben ik er voor je.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen zorgen. Maak een afspraak voor een gratis koffiedate, en dan help ik je graag verder.

15 cyber monday marketing tips voor meer verkoop
Delen is lief:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Plan als een Pro met de 2024 Contentkalender in Excel

Vond je deze informatie over Cyber Monday nuttig? Geweldig!

Stel je nu eens voor dat je een heel jaar vol met dit soort waardevolle inhaakmomenten, direct bij de hand hebt! Met de 2024 Social Media Contentkalender heb je meer dan 1950 kansen om je publiek te boeien en te binden, verpakt in een zee van inspiratie.

Zeg vaarwel tegen last-minute post-stress en hallo tegen meer focus! Want met deze marketingkalender belicht je elke facet van je bedrijf, zorg je voor betere samenhang in je posts en raak je je doelgroep meer effectief. Wil je meer impact met je marketing? Kies dan nu voor een bewezen contentstrategie die tijdbesparend is én resultaat oplevert.