Black Friday

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
black friday marketing tips voor ondernemers

Wat is Black Friday ?

Met de feestdagen in aantocht is Black Friday dé gelegenheid voor shoppers om de perfecte sinterklaas- en kerstcadeaus op de kop te tikken. Wat is de bedoeling van Black Friday vraag jij je af? Nou, deze winkeltraditie, oorspronkelijk uit Amerika, vindt plaats de dag na Thanksgiving en markeert voor velen het begin van het kerstinkoopseizoen. Winkels sprongen hierop in door verleidelijke deals en flinke kortingen aan te bieden.

Zelfs de openingstijden werden verruimd, zodat vroege vogels al voor werktijd konden profiteren van de beste koopjes. In de VS is het nog steeds een fenomeen, waarbij menig shopper in alle vroegte voor de winkeldeuren staat, wachtend op de onthulling van de Black Friday aanbiedingen. En tja… als het in Amerika gebeurt, dan waait het uiteindelijk ook over naar ons kleine landje. Met koplopers als Bol.com en Mediamarkt die hier flink op inzetten.

Hoe pas je het toe in je marketing?

Maar je hoeft geen groot bedrijf te hebben om te profiteren van deze speciale dag. Deze koopjesdag biedt elk soort ondernemer een geweldige kans om hun verkoop te boosten en klanten blij te maken met geweldige deals. Je moet het alleen nét iets slimmer insteken. Hoe zorg je ervoor dat jouw Black Friday campagne opvalt tussen alle anderen? Nou dat lees je dus hier.

Wanneer is Black Friday?

Dit jaar vindt Black Friday plaats op 24 november. Zoals elk jaar is Black Friday de dag na Thanksgiving. De feestvreugde begint echter al eerder, want vanaf vrijdag 17 november zijn er tal van aantrekkelijke deals beschikbaar. Veel winkels bieden meerdere dagen kortingen aan of hebben specifieke dagdeals.

Is Black Friday maar 1 dag? Nou nee, sommige zaken hebben zelfs acties die lopen vanaf 17 november tot en met Cyber Monday op 27 november. Daarnaast zijn er winkels, zoals Bol.com, die tijdens de zogenaamde ‘Black Week’ elke dag een nieuwe aanbieding presenteren.

Waarom zou je mee moeten doen aan Black Friday?

Waarom zou je mee moeten doen aan Black Friday?

Als ondernemer kan het idee van extreme kortingen of het deelnemen aan de gekte van deze dag wat ontmoedigend zijn. Zeker als je zelf niet bijzonder gehecht bent aan het concept van Black Friday.

Echter, de realiteit van de huidige markt is dat Black Friday in Nederland meer is geworden dan alleen een dag van verkoop. Het is een cultureel en commercieel evenement geworden waar consumenten actief naar uitkijken en waarbij ze hun aankopen plannen. Zelfs als je persoonlijk niet de aantrekkingskracht ziet, is het commerciële landschap zodanig veranderd dat het negeren van deze dag een gemiste kans kan betekenen.

Denk bijvoorbeeld eens na over het sentiment en het gedrag van je klanten. In een tijdperk waarin consumenten voortdurend op zoek zijn naar waar voor hun geld en naar manieren om slim te winkelen, kan Black Friday worden gezien als een dag waarop ze het gevoel hebben dat ze echt waarde krijgen voor hun geld. Door hierop in te spelen, kun je jouw klanten niet alleen tevreden stellen maar ook hun loyaliteit versterken.

In wezen is de deelname aan Black Friday niet alleen een reactie op een trend, maar ook een strategische zet. Zelfs als de kortingen minimaal zijn of de promoties beperkt, is de zichtbaarheid en betrokkenheid die op deze dag wordt gecreëerd ongeëvenaard. Het kan daarom, ongeacht jouw persoonlijke mening over het evenement, écht de moeite waard zijn om te overwegen hoe je deze dag in jouw voordeel kan gebruiken.

Wat zijn de voordelen van Black Friday?

Black Friday kan voor jou als ondernemer meerdere voordelen bieden. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen deel te nemen aan deze winkelgebeurtenis:

 1. Verhoogde Omzet: Black Friday is berucht om de hoge verkoopcijfers. Klanten zijn op zoek naar koopjes, en een goed geplande Black Friday-aanbieding kan leiden tot enorme verkoop pieken.
 2. Voorraad Opruimen: Het is een uitstekende gelegenheid om overtollige voorraad op te ruimen vóór het einde van het jaar.
 3. Nieuwe Klanten Aantrekken: Door speciale aanbiedingen kun je nieuwe klanten lokken die normaal gesproken niet zouden winkelen bij jouw winkel of merk.
 4. Klantentrouw Versterken: Bestaande klanten kunnen zich gewaardeerd voelen door exclusieve deals of vroegtijdige toegang tot de verkoop, wat kan bijdragen aan merkloyaliteit.
 5. Concurrentievoordeel: Als directe concurrenten deelnemen aan Black Friday-aanbiedingen en jouw bedrijf niet, kan je bedrijf klanten verliezen die op zoek zijn naar de beste deals.
 6. Online Zichtbaarheid Verhogen: Door deel te nemen aan Black Friday, vooral online, kan jouw bedrijf zijn digitale voetafdruk vergroten, wat kan leiden tot verhoogde websiteverkeer en verkoop.
 7. Mogelijkheid voor Upselling en Cross-selling: Hoewel klanten misschien voor een specifieke deal komen, kunnen ze uiteindelijk meer kopen dan ze oorspronkelijk hadden gepland, vooral als er relevante aanbiedingen of bundeldeals zijn.
 8. Merkbewustzijn Vergroten: Zelfs als klanten niet direct een aankoop doen, zal het hebben van Black Friday-promoties je merk in de schijnwerpers zetten, wat kan leiden tot toekomstige verkopen.
 9. Feedback en Data Verzamelen: Door speciale promoties en aanbiedingen kun je waardevolle klantengegevens en feedback verzamelen voor toekomstige marketingstrategieën.
 10. Voorbode voor de Feestdagen: Black Friday kan dienen als een “proefdraaien” voor de drukke feestdagen. Het geeft je de kans om jouw processen en marketingstrategieën te testen en te optimaliseren vóór de kerstverkoop.

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan het deelnemen aan Black Friday, zoals het managen van de voorraad, het bieden van uitstekende klantenservice ondanks de drukte, en het waarborgen van een naadloze online winkelervaring. Wat nogal een uitdaging wordt als je kijkt naar de levering van de post rond die tijd. Echter, met de juiste planning en strategie kan deelname aan Black Friday zeer voordelig zijn.

Black Friday, no thank you?

Het is niet te ontkennen: Black Friday kent tal van voordelen voor zowel consumenten als ondernemers. De cijfers, de getuigenissen en de massale opkomst van klanten spreken voor zich. En toch doe ik er als bedrijf niet aan mee.

Als bedrijf kies ik voor een andere aanpak

Nu vraag je je misschien af, waarom? De kortingen, de exposure, de hype – het lijkt allemaal te lonken en te schreeuwen om er als bedrijf vol voor te gaan. Het antwoord is simpel. Hoewel ik de kracht van Black Friday erken, ben ik geen voorstander van het geven van hoge kortingen op mijn eigen diensten of producten. Dit heeft niets te maken met gierigheid of het niet gunnen aan mijn klanten, maar alles met de waardering en waarde van wat ik aanbied.

Voor mij is waarde niet iets dat je één dag in het jaar biedt; het is een belofte die je elke dag opnieuw waarmaakt. Ik streef ernaar om mijn klanten gedurende het hele jaar consistentie, kwaliteit en waarde te bieden, zonder dat ze hoeven te wachten op die ene dag in november. Daarom kies ik voor een andere aanpak. In plaats van mij te richten op één dag van flitsende kortingen, focus ik me op lange termijn relaties met mijn klanten, waarbij vertrouwen, kwaliteit en echte waarde vooropstaan. Want uiteindelijk geloof ik dat dat de sleutel is tot een duurzaam en succesvol bedrijf.

greenfriday dille kamille

Green Friday met Dille & Kamille

In plaats van de gebruikelijke kortingskoorts van Black Friday, heeft ook Dille & Kamille ervoor gekozen om hun eigen draai aan deze dag te geven met “Green Friday”. Dit concept past perfect in de filosofie van het bedrijf: in plaats van consumentisme te stimuleren door drastische prijsverlagingen, leggen zij de focus op duurzaamheid, kwaliteit en langetermijnwaarde.

Als tegengeluid gaat die dag hun website op zwart en sluiten ze de winkels om extra aandacht vragen voor de natuur. Dan helpen ze de natuur, op allerlei manieren, door middel van vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer.

Net zoals mijn keuze om niet deel te nemen aan Black Friday past bij de kernwaarden van mijn bedrijf, is de keuze van Dille & Kamille voor Green Friday een duidelijk signaal over wat zij belangrijk vinden en waar ze voor staan. Het toont aan dat je als bedrijf niet altijd de massa hoeft te volgen, maar dat je ook succesvol kan zijn door trouw te blijven aan je eigen principes en waarden. In een wereld waar kortetermijnaanbiedingen vaak koning zijn, is het verfrissend om bedrijven zoals Dille & Kamille te zien die voor een diepere betekenis kiezen.

Inmiddels zijn er meer dan 160 merken en bedrijven, waaronder Dille & Kamille, Decathlon, Innocent, ANWB, en Intratuin die samenkomen om met Trees for All een landelijke tegenbeweging te maken.

Waarom niet meedoen aan Black Friday?

Het wel of niet meedoen aan Black Friday kan jij alleen bepalen. Als je besluit om mee te doen – of het nu de traditionele manier is of een aangepaste variant – het moet in lijn liggen met de waarden en doelstellingen van jouw merk. Vraag jezelf daarom af: “Wat vertegenwoordigt mijn merk? En wat verwachten mijn klanten van mij tijdens dit seizoen?”

Het is essentieel om een balans te vinden tussen authentiek blijven aan je merk en tegelijkertijd tegemoetkomen aan de behoeften en verwachtingen van je klanten. Sommige klanten zullen op zoek zijn naar koopjes en kortingen, terwijl anderen meer waarde hechten aan kwaliteit, duurzaamheid of de ethische waarden van een merk. En wat hiervan de uitkomst dat bepaal jij en jij alleen.

Echter, kies je ervoor om de traditionele Black Friday-route te volgen, dan zijn er talloze manieren om op te vallen en klanten te trekken zonder je merkidentiteit te verliezen. Laten we eens duiken in het wereldje van ‘exclusieve deals en hoge kortingen’ en hoe je deze effectief kunt implementeren voor jouw bedrijf.

Hoge kortingen tijdens Black Friday zijn normaal

Exclusieve deals en hoge kortingen

Als er één woord is dat consumenten enthousiast maakt tijdens Black Friday, dan is het wel “exclusiviteit”. In een zee van aanbiedingen en kortingen willen klanten het gevoel hebben dat ze iets bijzonders te pakken hebben, iets wat ze nergens anders zouden kunnen vinden. Het creëren van exclusieve deals voor Black Friday kan precies dat effect hebben.

Allereerst kan je overwegen om substantiële kortingen te geven op bestsellers of nieuwe releases. Dit kan klanten verleiden die anders misschien zouden hebben gewacht met hun aankoop of het ergens anders zouden hebben gekocht.

Hoeveel procent korting geef je op Black Friday?

De korting die je tijdens Black Friday geeft, kan sterk variëren op basis van je bedrijfstype, marges, doelen en concurrentie. Gemiddeld gezien bieden veel bedrijven tijdens Black Friday kortingen aan van tussen de 20% en 50%, afhankelijk van de sector en het product. Echter, sommige bedrijven bieden zelfs kortingen tot 70% of meer, vooral als ze proberen overtollige voorraad te verkopen.

Probeer bij het bepalen van je Black Friday korting het volgende in gedachten te houden:

 1. Check wat anderen doen met een marktonderzoek

  Begin met het kijken naar wat je concurrenten en andere bedrijven in je sector in voorgaande jaren hebben gedaan. Als de meeste bedrijven 20-30% korting bieden en je kunt je dat veroorloven, overweeg dan om in diezelfde range te blijven, of misschien een beetje meer om de concurrentie voor te blijven.

 2. Kijk naar de winstmarges van je producten

  Als je een hoge marge hebt, heb je wellicht meer ruimte om een grotere korting te geven zonder verlies te draaien. Als je marge echter dun is, wil je misschien voorzichtiger zijn met de omvang van de korting. Of laat het gewoon voor wat het is en probeer op een andere manier met je marketing erop in te spelen.

 3. Wat is je doel met Black Friday?

  Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met je Black Friday-verkoop. Is het je doel om overtollige voorraad te verminderen? Nieuwe klanten werven? Of gewoon om je verkoopcijfers op te krikken? Als je bijvoorbeeld oude voorraad wilt opruimen, kun je overwegen om daarop grotere kortingen te geven.

 4. Wat als je geen korting op Black Friday wil geven?

  Je kunt ook overwegen om andere soorten promoties aan te bieden in plaats van een directe korting. Want exclusiviteit hoeft niet alleen te draaien om de prijs. Naast dat deze koopjesjager wellicht ook niet jouw ideale klant is.

  Geef dan liever iets gratis weg. Bijvoorbeeld: “Koop er één, krijg er één gratis” (BOGO, Buy One, Get One), een gratis cadeau bij besteding van een bepaald bedrag, of loyaliteitspunten. Hierdoor geef je klanten het gevoel dat ze iets extra’s krijgen, iets wat ze misschien niet hadden verwacht. Dit kan iets kleins en kosten effectiefs zijn, zoals een sample van een nieuw product, of iets waardevollers dat klanten bindt aan jouw merk.

  Zorg er in ieder geval voor dat je elke bestelling een feestje maakt voor je klant.

 5. Maak gebruik van bundelkortingen

  Bundelkortingen zijn dan een slimmere manier om meer producten in één klap te verkopen. Door producten te bundelen die logisch samen gaan, voelen klanten zich vaak alsof ze meer waarde krijgen voor hun geld. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone met een hoesje en screenprotector, of een paar schoenen met bijpassende sokken.

  Maak eventueel zelf pakketjes van producten waarvan je weet dat ze uiteindelijk toch alle items samen zouden kopen. Een cadeau pakket is hier een goed voorbeeld van.

 6. Andere soorten korting

  Als directe kortingen lastig zijn voor jouw winkel, overweeg dan de strategieën “besteed X, bespaar Y” of “koop X, ontvang Y”.

  Bij het eerste model denk je al snel aan staffelkorting. Denk aan:
  – koop 1 artikel en ontvang 20% korting,
  – koop er 2 en ontvang 30% korting,
  – en bij 3 artikelen loopt de korting op tot 40%.

  Een alternatieve aanpak is bijvoorbeeld de “3 halen, 2 betalen” of de welbekende “1 + 1 gratis” actie, ook wel het BOGO (Buy One, Get One) model genoemd.

  Hoewel het tweede model misschien eenvoudiger overkomt, heeft het niet minder impact. Er zijn diverse manieren om deze verkoopstrategieën in te zetten. Het cruciale aspect hierbij is transparantie en eenvoud voor de klant.

  Gebruik daarom het KISS-principe: Keep It Simple and Stupid. Een potentiele klant moet in één keer snappen wat je aanbiedt. Zorg er daarom voor dat jouw aanbieding duidelijk en beknopt genoeg is. Als je bezoekers twee keer jouw aanbieding moeten lezen of bekijken om deze te begrijpen, ben je hun aandacht kwijt.

 7. Minimale aankoopwaarde belonen

  Het belonen van minimale aankoopwaarde kan goed werken, zeker tijdens grote verkoopdagen zoals Black Friday. Laat je klanten duidelijk weten welke extra’s ze krijgen als ze meer uitgeven. Denk aan duidelijke meldingen of pop-ups op je website.

  Misschien geef je klanten die €50 uitgeven een korting van 10%. Maar als ze €100 uitgeven, krijgen ze 20% korting. Zo zijn klanten eerder geneigd om nog iets extra’s te kopen.

  Je kunt dit soort beloningen ook combineren met andere acties. Bijvoorbeeld: klanten die meer dan €100 besteden, krijgen niet alleen korting maar ook gratis verzending.

Bied waarde aan

Het sleutelwoord voor elke Black Friday marketingactie hier is “waarde”. Black Friday gaat niet alleen over kortingen; het gaat om het geven van een unieke waarde die klanten nergens anders kunnen vinden. En door exclusieve deals aan te bieden, kun je als ondernemer precies dat doen en je onderscheiden van de concurrentie.

En vergeet niet dat hoewel een grote korting op korte termijn aantrekkelijk kan zijn, het ook de waargenomen waarde van je product of dienst op de lange termijn kan verminderen. Je wilt niet dat klanten gewend raken aan het kopen van je producten alleen wanneer ze sterk zijn afgeprijsd.

Als winkel voorbereiden op Black Friday met deze checklist

Voorbereiden op Black Friday met een checklist

Een slimme meid, is op haar toekomst voorbereid. En als ondernemer voor Black Friday is dat niet veel anders. Want dit is dé kans om je omzet te verhogen en jouw producten in de schijnwerpers te zetten. Maar zoals het gezegde luidt: een goede voorbereiding is het halve werk. Sterker nog, bij Black Friday-marketing staat of valt alles met een gedegen voorbereiding.

Want in deze korte periode draaien veel bedrijven een aanzienlijk deel van hun jaaromzet. Een gemiste kans kan betekenen dat je potentiële inkomsten voor het hele jaar misloopt. En zonder gedegen voorbereiding kan jouw merk of product gemakkelijk verloren gaan in de zee van aanbiedingen. Iedereen wil namelijk een stukje van de Black Friday taart.

Bovendien verwachten consumenten tijdens Black Friday de beste deals en een vlekkeloze service. Voldoe je hier niet aan? Dan loop je niet alleen verkopen mis, maar riskeer je ook reputatieschade. Dus dan kan je maar beter beslagen ten ijs komen.

Simpele tips voor Black Friday marketing

Ik kan mij voorstellen dat je niet alle Black Friday marketing tips van dit artikel wilt doornemen, want dat zijn er nogal een hoop! Daarom de meest simpele tips voor een goede voorbereiding op een rij:

 1. Voorraadbeheer

  Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt van populaire producten. Niets is frustrerender voor klanten dan snel uitverkochte items, en dit kan leiden tot negatieve reviews en verloren klantvertrouwen. Maar denk ook aan voldoende verpakkingsmateriaal, thank you cards en verzendetiketten.

 2. Promoties en Advertenties

  Start je marketingcampagnes ruim op tijd. Heldere, pakkende promoties trekken meer klanten aan. Dit kunnen ook niet betaalde advertenties zijn. Maar als je betaalde promotie wilt inzetten, overweeg dan betaalde retargeting campagnes op Facebook en Google om eerder geïnteresseerde klanten terug te halen. Dit soort campagnes hebben namelijk meer effect omdat ze al bekend zijn met je merk.

 3. Website Optimalisatie

  Verwacht een toename van online verkeer. Test en optimaliseer je website voor snelheid en gebruikerservaring. Een trage website kan potentiële klanten afschrikken. Maak gebruik van WP Rocket als caching plug-in en Imagify om je afbeeldingen te comprimeren.

  Check de winkelwagen, het betaalproces en of alle gegevens ook juist in je orderbevestiging staan. Voeg eventueel hieraan toe dat door de drukte een bestelling iets later kan aankomen dan normaal. Op die manier doe je aan verwachtingsmanagement naar de klant toe.

 4. Klantenservice

  Zorg voor voldoende ondersteuning, zowel online als offline. Snelle en behulpzame klantenservice kan het verschil maken tussen een eenmalige aankoop en een loyale klant. Geef duidelijk aan hoe en wanneer je bereikbaar bent. En om het jezelf makkelijker te maken, kies slechts 1 of 2 communicatiekanalen. Zoals de chat en de telefoon.

 5. Concurrentie-analyse

  Monitor de aanbiedingen van je concurrenten en overweeg om je eigen aanbiedingen hierop aan te passen. Dit kan je een voorsprong geven in de strijd om de aandacht van de klant.

 6. Retourbeleid

  Het liefst bestellen consumenten meerdere maten of kleuren van eenzelfde kledingstuk zodat ze zeker weten dat ze een item gaan hebben dat past. En als er meer gekocht wordt, dan stijgt ook de kans op het aantal retouren dat je krijgt. Omdat ze tijdens Black Friday impulsiever en in grotere hoeveelheden kopen, waardoor de kans groter is dat ze zich bedenken of foutieve aankopen doen. Een soepel, duidelijk en efficiënt retourbeleid kan zowel het vertrouwen van de klant verhogen als de administratieve last voor jou verminderen.

  Lees anders eens mijn blog: 7 tips waarmee je retouren kan verminderen in je webwinkel. Want door proactief te zijn en te anticiperen op een verhoogd aantal retouren, kun je mogelijke frustraties en verwarring voor zowel de klant als jezelf minimaliseren.

 7. Hou rekening met langere openingstijden tijdens Black Friday

  Tijdens Black Friday zijn veel winkels langer open dan normaal, maar dit verschilt per winkel en per stad. In de grote steden wordt verwacht dat consumenten kunnen shoppen tot minstens 23:00 uur.

Promotie en marketing tips voor Black Friday

Promotie en marketing tips voor Black Friday

Hoe maak je een Black Friday-marketingplan voor je winkel? Het antwoord op die vraag is van cruciaal belang. Want Black Friday is niet zomaar een normale verkoopdag. Het is dé dag waarop consumenten wereldwijd op zoek zijn naar de beste deals en aanbiedingen. Deze dag biedt jou als ondernemer een gouden kans om niet alleen je bestaande klanten te bedienen, maar ook een geheel nieuw publiek aan te spreken en zo je omzet flink op te krikken. FEIT: in 2022 zorgde Black Friday voor 70% meer omzet dan een normale vrijdag.

Echter, het succesvol navigeren door deze drukke dag vereist meer dan alleen het aanbieden van een paar leuke kortingen. Het vereist een gedegen voorbereiding, een goed doordachte marketingstrategie en een effectieve uitvoering op meerdere kanalen. Je website moet piekfijn in orde zijn, je winkel moet klaarstaan voor de massale toestroom van klanten, je social media kanalen moeten bruisen van de activiteit en je e-mailmarketing en betaalde promoties moeten je boodschap luid en duidelijk overbrengen.

Maar hoe doe je dat precies? Hoe zorg je ervoor dat jouw winkel of merk opvalt tussen de talloze aanbiedingen en promoties? En hoe zorg je ervoor dat consumenten voor jou kiezen, en niet voor de concurrent? Hieronder ga ik dieper in op enkele van de meest effectieve Black Friday promotietactieken en marketingstrategieën om het maximale uit deze shopping day te halen.

Effectieve e-mailcampagnes voor Black Friday

E-mailmarketing blijft een van de meest krachtige hulpmiddelen in je digitale marketingtoolbox, vooral wanneer het gaat om evenementen zoals Black Friday. Maar het is super belangrijk dat je ervoor zorgt dat je jouw e-mailcampagnes ruim van tevoren plant en voorbereidt om je succes te garanderen.

Hoewel mensen wellicht niet jouw landingspagina of website bezoeken om te kijken naar je Black Friday-promotieacties, zullen ze zeker hun e-mailinbox controleren. Uit een statistisch onderzoek van Business Wire bleek zelfs dat 64% van de klanten sneller geneigd is e-mails van merken te openen tijdens feestdagen. Daarnaast verwacht 84% van de e-mailontvangers speciale feestdagaanbiedingen en kortingen te ontvangen.

Waarom een mailingcampagne voor Black Friday werkt

Laten we eerst bekijken waarom je jouw tijd zou moeten investeren in Black Friday e-mailcampagnes. Volgens het feestdagen trendrapport van Sitecore:

 • 71% van de shoppers tussen 25-34 jaar extra gespaard voor feestdagenaankopen.
 • 54% van de kopers zal online winkels gebruiken voor hun Black Friday aankopen.
 • 83% van de consumenten is het ermee eens dat ze winkelen in fysieke winkels liever vermijden vanwege de drukte.
 • 55% van de webwinkels en detailhandelaren zal dit jaar meer productpromoties hebben.

Met dit in gedachten, kan je maar beter gebruik maken van deze krachtige tool, vooral tijdens speciale verkoopperiodes zoals Black Friday of Cyber Monday. Bovendien kan het aankondigen van je Black Friday-promoties en speciale aanbiedingen via e-mails een sterkere band creëren met je potentiële klanten en hen aanzetten tot meer aankopen.

Pro-tip: Zorg ervoor dat de onderwerpregels van je e-mails pakkend genoeg zijn om geopend te worden.

Start met een Sterke Basis: Zorg dat je voldoende e-mailabonnees hebt

Voordat je begint met je e-mailmarketingcampagnes voor Black Friday, is het van belang dat je een solide basis van e-mailabonnees hebt. Stel je voor dat je een geweldige aanbieding of promotie hebt, maar er is niemand om deze naar te sturen. Dat zou hetzelfde zijn als het geven van een geweldig feest zonder gasten.

Dus als je merkt dat je abonneelijst nog wat aan de magere kant is, of als je simpelweg je abonneebestand wilt laten groeien, heb ik een aanrader voor je. In mijn blog deel ik 23 manieren waarmee je, zonder veel moeite, je e-mailabonnees kunt laten groeien terwijl je slaapt. Een absolute aanrader voor iedereen die het maximale uit zijn Black Friday e-mailcampagne wil halen!

Gepersonaliseerde E-mails verstuur je met doelgroep segmentatie

Personalisatie is dé sleutel tot het hart van je klant. Als ondernemer is het van essentieel belang om hiermee aan de slag te gaan. Want door je abonnees in specifieke groepen te segmenteren (ofwel onder te verdelen in groepjes) op basis van kenmerken zoals locatie, interesses en aankoopgeschiedenis, kun je veel gerichter en persoonlijker communiceren.

Dit zorgt niet alleen voor relevantere inhoud voor de ontvanger, maar ook verhoogt het de kans op conversie. Bovendien voorkom je ook dat je de verkeerde mails stuurt naar mensen die niet op jouw aanbieding zitten te wachten. Denk aan een mailing over steunsokken naar iemand van 20 jaar, of een aanbieding voor kinderkleding naar iemand die geen kinderen heeft. Wanneer je bericht nauw aansluit bij de behoeften en interesses van de lezer, is de kans groter dat hij of zij actie onderneemt.

Gebruik daarom de data die je hebt als basis om je doelgroepsegmenten op te stellen. Dus wacht niet langer en start met het personaliseren van je e-mails door slimme segmentatie. Start klein met bijvoorbeeld man/vrouw, hond/kat, single/getrouwd of samenwonend, leeftijdscategorie e.d.

Wanneer start je Black Friday e-mailcampagnes?

Je Black Friday e-mailmarketingcampagne moet niet 2 dagen voor Black Friday beginnen, maar weken van tevoren. Dat komt omdat één enkele e-mail nooit voldoende is om momentum op te bouwen of genoeg leads genereert die echt het verschil maken. Om die reden is het slim dat je een reeks e-mails verstuurt. Zodat je mensen kan kennis laten maken met je Black Friday deals, hun interesse te wekken en ze aan te moedigen actie te ondernemen.

Hier is een voorbeeld van een e-mailreeks die je kunt gebruiken voor je Black Friday-campagne:

 • 3 Weken Voor het Evenement – Een vroege promotie-e-mail die een voorproefje geeft van wat er gaat komen en mensen enthousiast maakt over de aanstaande Black Friday-uitverkoop. Je kunt hiermee beginnen zodra Halloween (31 oktober) voorbij is.
 • 1 Week Voor het Evenement – Stuur een e-mail om je Black Friday deals en aanbiedingen te onthullen en vraag potentiële klanten om producten aan hun winkelwagentje toe te voegen.
 • Wanneer de Uitverkoop Start: Stuur een e-mail om mensen te informeren dat je Black Friday-uitverkoop begonnen is. Geef ook duidelijk aanbiedingen weer voor verschillende categorieën en producten en voeg directe links toe naar verschillende categorie/productpagina’s.
 • Voordat de Uitverkoop Eindigt: Stuur een reminder e-mail die een gevoel van urgentie creëert, zodat als iemand nu niet handelt, ze de exclusieve deals zullen missen.

Overtuigende onderwerpregels die zorgen voor een directe click

In de periode rond Black Friday zal de inbox van je potentiële klanten overstromen met speciale aanbiedingen van talloze merken. Hoe zorg je er dan voor dat jouw e-mail opvalt en wordt geopend? Het begint allemaal met een effectieve, opvallende en boeiende onderwerpregel.

Maak gebruik van het gevoel van FOMO (Fear of Missing Out) in je e-mails. Je klanten nemen namelijk sneller een beslissing wanneer ze denken dat ze een kans mislopen. Het brein van je klant wordt op dat moment geforceerd om een beslissing te maken, want anders is het item dat ze willen niet meer op voorraad, of ze moeten de keer erna veel meer betalen. Dus dan kopen ze het item. Persoonlijk vind ik dit niet heel netjes, maar zo werkt Black Friday marketing nu eenmaal. En realiseer je dat je concurrenten deze tactiek zeker te weten gaan inzetten.

De juiste bewoording in e-mailmarketing zorgt voor urgentie of gevoel van schaarste

Door een gevoel van urgentie of schaarste te creëren in je onderwerpregels met prikkelende woorden, trek je direct de aandacht. Hoe pak je dit goed aan?

 1. Spoedig – Suggereert dat iets snel moet gebeuren.
 2. Nu – Maakt meteen duidelijk dat het dringend is.
 3. Laatste kans – Geeft aan dat een mogelijkheid of aanbieding bijna voorbij is.
 4. Mis dit niet – Maakt de lezer bang iets te missen.
 5. Alleen vandaag – Beperkt de tijdspanne waarin actie ondernomen kan worden.
 6. Bijna op – Geeft aan dat er een beperkte voorraad is.
 7. Sluiting – Geeft aan dat iets gaat eindigen.
 8. Eindigt snel – Geeft een naderend einde aan.
 9. Laatste uren – Geeft een zeer beperkt tijdsbestek aan.
 10. Beslis nu – Dringt aan op een snelle beslissing.
 11. Tijdelijk – Geeft aan dat iets niet voor altijd beschikbaar is.
 12. Vandaag nog – Maakt het tijdsbestek voor actie specifiek.
 13. Laatste items – Geeft aan dat voorraad bijna op is.
 14. Direct – Geeft een onmiddellijk gevoel van urgentie.
 15. Deadline nadert – Geeft een einddatum aan.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze woorden urgentie kunnen creëren, overmatig gebruik ervan kan leiden tot ‘urgentie-moeheid‘ bij ontvangers, waardoor de effectiviteit afneemt. Gebruik ze dus met mate en waar ze echt relevant zijn.

Het kiezen van de juiste woorden kan het verschil maken tussen een e-mail die wordt genegeerd en een e-mail die daadwerkelijk wordt geopend en gelezen. Besteed dus voldoende aandacht aan je onderwerpregels. En maak gebruik van de krachtige woordenlijst die je gratis kan downloaden voor meer magische marketingwoorden.


Wat moet je zeker vermelden in je aankondigingsmail:

 • Wanneer je Black Friday deals beginnen
 • Hoe lang je Black Friday evenement duurt
 • Welke kortingen klanten kunnen verwachten
 • Waar ze de kortingen kunnen activeren
 • Productaanbevelingen op basis van eerder koopgedrag.

Vergeet je Black Friday e-mailautomatiseringen niet

Black Friday is een drukke periode. Je hebt veel aan je hoofd en waarschijnlijk ben je tegelijkertijd met diverse zaken bezig, waaronder de aankomende Cyber Monday en toekomstige feestdagencampagnes.

Laat je campagnes soepel verlopen (en verminder wat van de stress!) door gebruik te maken van e-mailautomatisering. Niet alleen voorkomt dit last-minute stress, maar het kan je ook helpen om meer verkopen te genereren door klanten op het juiste moment te bereiken.

Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

 • Welkomstmail: Stuur altijd een ‘hallo!’ e-mail naar nieuwe klanten wanneer ze zich aanmelden voor je mailinglijst. De kans is groot dat je tijdens Black Friday veel nieuwe abonnees krijgt en dit helpt je om top-of-mind te blijven.
 • Product browse-automatisering: Stuur een geautomatiseerde e-mail wanneer iemand een product heeft bekeken maar het nog niet heeft gekocht. De kans is groot dat ze geïnteresseerd zijn in het product en slechts een extra duwtje in de rug nodig hebben.
 • Verlaten winkelwagentjes: Gebruik een sjabloon voor verlaten winkelwagentjes om shoppers terug te winnen die eerder interesse hebben getoond, maar om de een of andere reden nog geen aankoop hebben gedaan. Herinner hen eraan dat ze producten in hun winkelwagentje hebben liggen en voeg een extra Black Friday-korting toe om de deal aantrekkelijker te maken.
 • E-mail voor upselling na eerste aankoop: Wanneer een klant op Black Friday een aankoop doet, stuur dan een geautomatiseerde opvolgmail met een upsell om de gemiddelde orderwaarde (AOV) te verhogen en ze kennis te laten maken met andere producten uit je assortiment.

Om gebruik te maken van e-mailautomation kan je het beste Mailblue gebruiken of een betaald MailChimp account. Lees anders eens mijn blog: Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan?

Voorbeelden van geslaagde Black Friday e-mailmarketingcampagnes met uitleg waarom ze werken

Onderwerpregel: It’s Go Time. Black Friday Starts Now!

E-mails vóór Black Friday zijn een goede manier om je openingspercentages te verhogen

E-mails die je stuurt vóór Black Friday zijn een goede manier om je openingspercentages te verhogen, omdat je de kans verkleint dat je e-mail verloren gaat in de inbox. Voordat de verkoop begint, is het belangrijk je abonnees te informeren. Moedig ze aan om verlanglijstjes te maken. Dit is niet alleen een goede voorbereiding, maar ook een uitstekende manier om je website te promoten en alvast extra bezoekers te trekken.

Onderwerpregel: Want early access to Black Friday + the chance to win? ⏰✨

Een simpel voorbeeld van een e-mailmarketingcampagne voor Black Friday

Een simpel voorbeeld van een e-mailmarketingcampagne voor Black Friday door High Beauty om je shoppers voor te bereiden op de grootste uitverkoop van het jaar.

Waarom werkt het: Het bovenstaande voorbeeld is bedoeld om abonnees te laten inschrijven voor meldingen van exclusieve deals zodat ze niets missen. Dit is een geweldige manier om je klanten betrokken te houden en een specifieke lijst te creëren van shoppers die geïnteresseerd zijn in jouw Black Friday-verkoop.

Je kunt deze groep naderhand ook segmenteren en VIP-kortingen of beloningen aanbieden. Bovendien, zoals je kunt zien, voegt High Beauty automatisch degenen die op de CTA (Call To Action) klikken toe aan een loterij voor exclusieve cadeaus.

Onderwerpregel: 😍 Pre-Black Friday: score AMAZING deals NOW! 😍

black friday emailvoorbeeld marketing

Waarom werkt het: In deze e-mail promoot het merk zijn Black Friday-aanbiedingen met bondige teksten en opvallende visuals. Ze benadrukken specifiek de pre-Black Friday deals en bieden daarnaast een feestdagen cadeaugids aan om het Black Friday winkelen voor hun klanten te vergemakkelijken.

Qua ontwerp heeft het merk een sectie “Shop Pre-Black Friday Deals” toegevoegd met al hun promotieartikelen. Dit om klanten terug te leiden naar hun website of specifieke landingspagina’s.

Onderwerpregel: 👆 Better than their deals👇

black friday email nieuwsbrief

Waarom werkt het: Het eerste wat opvalt, is de aandacht trekkende onderwerpregel van deze Black Friday e-mail. Het laat duidelijk zien dat deze campagne een beter aanbod heeft dan concurrenten! Een slimme techniek om op te vallen op een dag dat de inbox overstroomt met aanbiedingen.

Qua ontwerp kiest het merk voor een mooi en strak e-maildesign, een duidelijke tekst en een CTA (oproep tot actie) die eruit springt. Bovendien grijpt Miracle de kans om cross-promotie toe te passen tussen e-mail en Instagram. Dit inspireert shoppers en zet ze aan om de content van hun volgers te bekijken, wat de geloofwaardigheid van het merk versterkt.

Onderwerpregel: Snooze through the sales…

humor emailmarketingcampagne

Tijdens de week van Thanksgiving, Black Friday en Cyber Monday houden je huidige en potentiële klanten hun ogen open voor de beste deals. Promotiecodes, kortingspercentages, gratis verzending, coupons en weggeefacties; de Black Friday-verkoop e-mails zijn ontelbaar, en je zult niet de enige zijn die ze verstuurt. Ze zullen honderden verleidelijke aanbiedingen en promotie-e-mails ontvangen.

Daarom is het belangrijk dat je het juiste evenwicht vind. Zorg ervoor dat je niet overdrijft; elke paar dagen dezelfde boodschap over je Black Friday-verkoop sturen kan meer nadelen opleveren dan voordelen. Probeer je te concentreren op het versturen van 1-2 kwalitatief hoogwaardige herinneringen voordat de daadwerkelijke verkoop begint.

Waarom het werkt: In dit voorbeeld heeft Casper zijn herinnering onderscheidend en uniek gemaakt, waardoor het opvalt tussen de vele e-mails. En het vleugje humor doet ook veel.

Onderwerpregel: Time is not on your side…

Black Friday Email Marketing Tips

Het creëren van een gevoel van urgentie in je e-mails is een van de effectiefste manieren om meer klikken te krijgen en mensen naar je website te leiden. Of ze uiteindelijk een aankoop doen hangt natuurlijk af van hoe aantrekkelijk je aanbiedingen zijn.

Waarom het werkt: een aftelklok geeft dat dringende gevoel dat mensen actie moeten ondernemen voordat de tijd om is. Dit gecombineerd met een slimme boodschap die de urgentie van een tijdelijke aanbieding benadrukt.

Het is een eenvoudig idee dat weinig moeite kost, maar zeer effectief is om de aandacht van potentiële klanten te trekken in een periode waarin ze overspoeld worden met andere Black Friday aanbiedingen. In dit geval is eenvoud het sleutelwoord. De korting van ‘50% op alles’ is opvallend, en er is ook duidelijk een tijdslimiet aan de aanbieding verbonden.

Gebruik sociale media om je Black Friday-aanbiedingen te promoten

Sociale media vormen een van de belangrijkste communicatiekanalen in het hedendaagse marketinglandschap. Het helpt je jouw merkstem op te bouwen en de connectie aan te gaan met je volgers. Het is een effectieve manier om contact te maken met je klanten, naar ze te luisteren en aan hun verwachtingen te voldoen.

Consumenten wenden zich vaker dan je denkt tot sociale media om interactie te hebben met merken. Zo gebruikt ongeveer 58,6% van de Amerikaanse consumenten sociale media om één tot drie keer per dag met merken te communiceren.

Dus Black Friday is de perfecte gelegenheid om je conversies via sociale media te verhogen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je relevante berichten op sociale media posten, praten over je aanbod en je volgers stimuleren met speciale kortingen en aanbiedingen.

Vergeet ook niet om hashtags te gebruiken om je kortingscodes te promoten. Het gebruik van #BlackFriday helpt om veel meer mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in je producten.

Wanneer je verschillende sociale mediakanalen gebruikt, zorg dan dat ze allemaal hetzelfde thema weerspiegelen: “Black Friday”! Dit doe je door je omslagfoto aan te passen; je profielfoto, vul je bio aan met een call-to-action-knop, voeg een banner toe, optimaliseer je linkinbio en beschrijving. Zo laat je mensen weten dat je goed voorbereid en er helemaal klaar voor bent!

Checklist voor sociale media voor Black Friday:

☑️ Gebruik Black Friday Hashtags: Hierdoor kun je eenvoudiger viraal gaan en verschijnt je account sneller in de ontdekkingssectie.

☑️ Moedig User-Generated Content Aan: Laat je klanten foto’s van hun aankopen uploaden. Op deze manier kun je hun berichten opnieuw plaatsen om sociale bewijsvoering te stimuleren.

☑️ Overweeg samen te werken met Influencers: Zij kunnen opvallende berichten en video’s maken en je merk effectiever promoten.

☑️ Reageer op DMs en Berichten: Een gevoel van verbondenheid creëren met je prospects kan de trigger zijn die ze nodig hebben om loyale klanten te worden.

☑️ Profiteer van Facebook-advertenties: Ze zijn nog gerichter dan zoekadvertenties en kunnen zorgen voor hogere conversieratio’s.

Bereid je Black Friday social media posts voor

Het is echt belangrijk om je posts van tevoren te plannen. Ik weet dat marketeers het druk hebben, zeker rond de feestdagen. Maar door nu alvast tijd te besteden aan je planning, bespaar je jezelf later veel stress. Bovendien zijn goed voorbereide posts vaak succesvoller. Ze trekken meer aandacht en betrokkenheid dan berichten die je op het laatste moment snel maakt.

Denk na over wat je wilt bereiken met je posts en hoe je kunt zien of het werkt. Kies vervolgens de beste manier om je klanten te bereiken.

Bereid je Black Friday social media posts voor

Kies het juiste social media kanaal voor je promotie

Het is belangrijk om het beste sociale media kanaal voor jouw Black Friday campagne te kiezen. Probeer niet overal tegelijk actief te zijn. Richt je liever op 1 of 2 platformen die het beste werken voor jou. Hier zijn twee tips om je te helpen kiezen:

 1. Waar verdien je het meest?
  Bijvoorbeeld: Als je merkt dat je de meeste verkopen krijgt via Facebook-advertenties, is het zinvol om je op Facebook te concentreren.
 2. Waar zijn mensen het meest actief en betrokken?
  Bijvoorbeeld: Als je ziet dat je Instagram-posts veel likes en reacties krijgen, dan betekent dit dat je community daar erg betrokken is.

Voorbeelden van Black Friday Social Media Marketing Campagnes

Black Friday is niet alleen een drukke winkeldag, het is ook het moment waarop merken en bedrijven hun meest creatieve en effectieve marketingcampagnes tonen. Sociale media vormen hierbij een centraal platform. Hier zijn enkele voorbeelden van Black Friday social media campagnes die in het verleden indruk hebben gemaakt en veel succes hebben geboekt. Laat je inspireren en kijk wat je kunt toepassen in je eigen campagne!

Gebruik Humor in je campagne

Humor kan leiden tot meer conversies en er zijn meerdere redenen voor. Ten eerste trekt humor de aandacht, zeker op sociale media. Bovendien maakt humor het verkoopproces minder “prominent”aanwezig”. Doordat we als mens constant worden blootgesteld aan reclame worden we reclameblind en dan filtert ons brein automatisch die reclame-uitingen. Humor kan deze ‘bewaker’ echter omzeilen en zorgt voor een meer emotionele reactie.

Bovendien verhoogt humor de stemming blijkt uit een onderzoek van een professor in marketing en statistiek aan het Saint Vincent College. Met als gevolg dat mensen het grappige plaatje of tekst associëren met het betreffende product.

Als je overweegt humor te gebruiken in je Black Friday social media post, houd dan het volgende in gedachten:

 • Ken Je Doelgroep: Zelfs als je humoristische inhoud wilt maken, betekent dat niet dat je serieus onderzoek moet overslaan.
 • Blijf Vriendelijk en Eenvoudig: Een beetje zelfspot kan geen kwaad en valt op bij je publiek. Maar overdrijf niet, want dat kan averechts werken.
socialmedia amazon inhaken blackfriday

Meer email abonnees via social media

Naast je sociale mediakanalen kan het ook aantrekkelijk zijn om e-mailmarketing in te zetten voor de promotie van je Black Friday-aanbiedingen, zoals eerder besproken. Maar hoe combineer je beide strategieën effectief? Een social media-campagne die e-mailabonnementen stimuleert kan hierbij de perfecte oplossing zijn! Hoe pak je dit goed aan?

 1. Promoot Exclusiviteit: Laat je volgers weten dat je nieuwsbriefabonnees toegang krijgen tot de beste deals vóór iedereen anders.
 2. Gebruik aantrekkelijke visuele content: Een opvallende afbeelding of video die de voordelen van het abonneren benadrukt, kan het verschil maken.
 3. Beperkte tijd acties: Geef aan dat de actie slechts voor een beperkte tijd geldt om een gevoel van urgentie te creëren.
 4. Duidelijke Call-to-Action: Zorg voor een duidelijke en opvallende knop of link waar mensen zich direct kunnen inschrijven.

Door je social media-kanalen te gebruiken om je e-mailabonnementen te stimuleren, kun je een breder publiek bereiken en hen betrekken bij al je Black Friday-promotieactiviteiten. Het resultaat? Meer betrokken klanten en potentieel hogere verkopen!

bf socialmedia campagne schoenenmerk

Steve Madden heeft deze tactiek toegepast in hun Black Friday social media-campagnes om meer manieren te vinden om contact te maken met hun klanten. Door zich te abonneren op hun nieuwsbrief, bood Steve Madden hun klanten exclusieve aanbiedingen en vroege toegang tot Black Friday-promoties. Door mensen aan te moedigen zich te abonneren op de nieuwsbrief, heeft het bedrijf waardevolle contactinformatie verkregen die ze niet alleen tijdens de speciale dag, maar ook in de toekomst kunnen gebruiken voor gerichte marketingcampagnes.

Samenwerken met influencers: de strategie van Pura Vida

Het partnerschap met influencers heeft zich bijzonder effectief bewezen voor eCommerce-bedrijven. Deze sociale media-figuren kunnen hun loyale volgers eenvoudig overtuigen met hun mening. Om de eindejaarsaankopen te stimuleren, kunnen merken hun producten populair maken door gebruik te maken van content gegenereerd door influencers.

Pura Vida heeft deze strategie op een iets andere manier toegepast. Naast het laten promoten van hun accessoires door influencers, heeft het merk zelfs aparte productlijnen met hen ontwikkeld.

influencer social media marketing black friday

Met de hoge vraag naar gezamenlijk ontwikkelde producten, zag Pura Vida Black Friday als een kans om hun verkoop verder te stimuleren. Klanten kunnen artikelen van hun favoriete influencer krijgen tegen nog nooit eerder vertoonde prijzen.

influencer social media black friday marketing

Door gebruik te maken van sociale bewijskracht (social proof) in marketing, kun je jouw publiek gemakkelijk overhalen om je producten uit te proberen. Wanneer je producten worden aanbevolen door een persoon waar anderen naar opkijken, zullen mensen je merk sneller vertrouwen.

Belangrijkste leerpunt: Samenwerken met influencers tijdens Black Friday zorgt ervoor dat je merknaam een grotere groep potentiële klanten bereikt en de autoriteit van je merk versterkt. Bij het kiezen voor een samenwerking met influencers, is het essentieel te kiezen voor personen die dezelfde uitstraling en waarden hebben als jouw merk. Dat kan zowel lokaal als nationaal. Zolang het maar geloofwaardig is.

Deel een gift guide op je socials

Vaak maken klanten gebruik van Black Friday en Cyber Monday aanbiedingen om te winkelen voor aankomende feestdagen, zoals Kerstmis en nieuwjaar. En zoals je zelf ook weet, zijn cadeaus kopen voor anderen nooit een eenvoudige taak. Daarom werken Black Friday social media campagnes die zich richten op het geven van cadeau suggesties supergoed. Daardoor kunnen klanten makkelijker een keuze maken en sneller aankopen doen.

In het geval van Sephora, de beautyproducten retailer, creëerden ze een gift guide waarin 10 essentiële beauty items werden getoond, allemaal voor een aantrekkelijke prijs van minder dan $10 per stuk. Door de gift guide op Facebook te delen wisten hun fans direct welke artikelen de beste korting hadden. Ze kregen ook meerdere aanbevelingen, wat hen hielp beslissen om voor zichzelf of voor anderen te kopen. Dit is een geweldige tactiek om je gemiddelde bestelwaarde (AOV) te verhogen.

Belangrijkste leerpunt: Overweeg het samenstellen van een eigen gift guide, in Canva bijvoorbeeld, als onderdeel van je Black Friday social media campagnes. Dit zal je klanten helpen betere en snellere aankoopbeslissingen te nemen, waardoor zowel je verkoop als klanttevredenheid toeneemt.

gift guide feestdagen

Creatieve Black Friday Campagnes: #BuyBackFriday bij IKEA

Black Friday staat meestal in het teken van grote kortingen op producten. Maar enkele merken, zoals IKEA, hebben creatievere manieren gevonden om zich te onderscheiden. IKEA lanceerde het #BuyBackFriday-initiatief, waarbij klanten hun oude meubels konden terugverkopen aan de winkel. Deze werden vervolgens met korting doorverkocht aan andere klanten.

Deze campagne liep van 24 november tot 3 december vorig jaar. Om drukte in de winkels te voorkomen, verlengde IKEA echter de retourperiode tot ver in het nieuwe jaar. Deze campagne werd in meerdere landen gelijktijdig gelanceerd, wat betekende dat er diverse campagnes in verschillende talen werden uitgevoerd. Naast de promotievideo ontwikkelde het bedrijf ook een digitaal terugkoophulpmiddel, zodat klanten een schatting konden krijgen van de waarde van hun tweedehands meubels.

Black Friday social media campagne

Duurzaamheid Boven Kortingen: Public Fibre’s Anti-Black Friday Initiatief en #GreenFriday

In een tijd waarin de bezorgdheid over de rol van merken in de klimaatcrisis en de impact van hyperconsumentisme toeneemt, kiezen sommige adverteerders ervoor om volledig af te zien van de traditionele koopgekte rond Black Friday. In plaats daarvan vragen ze hun klanten om juist géén geld bij hen uit te geven. Public Fibre, een duurzaam mode- en lifestylemerk gevestigd in Londen, zet zich in om het verspillende karakter van Black Friday te bestrijden met hun campagne ‘Buy More Rubbish’ (Koop Meer Afval).

Dit anti-consumentistische initiatief streeft ernaar mensen aan te moedigen hun geld te besteden aan de top 10 vervuilers van de oceanen. Tegelijkertijd zamelt de campagne geld en bewustzijn in voor The Ocean Cleanup, een non-profitorganisatie die geavanceerde technologieën ontwikkelt om de oceanen van plastic te ontdoen.

ant black friday campagne

Belangrijkste boodschap: In een wereld die steeds bewuster wordt van de milieu-impact van onze consumptiegewoonten, herinnert Public Fibre ons eraan dat er meer manieren zijn om een positieve impact te hebben dan enkel het najagen van kortingen. Ze dagen ons uit om onze koopkracht op een meer doelgerichte en duurzame manier in te zetten.

GreenFriday

Ook Intratuin heeft samen met Trees for all een ludieke actie bedacht voor het Black Friday alternatief #GreenFriday. Ze gaan namelijk, samen met andere retailers, één vierkante meter bos planten voor elke boom die verkocht wordt. Of het nu een kerstboom, laurier of ander soort boom is, het doel is tenminste 10.000 vierkante meter nieuw bos te planten in Nederland, Vietnam en Ghana.

Inhaken op Black Friday

En natuurlijk mogen we ook de Black Friday inhakers niet vergeten!

11 blackfriday heineken
inhaken op black friday
bifi inhaker blackfriday

Vergeet niet om je social media prestaties te meten!

Het is essentieel om scherp te blijven op je prestaties. Ongeacht het doel dat je wilt bereiken met je Black Friday-campagne (hoogstwaarschijnlijk verkoop, maar misschien is dit niet altijd het geval), moet je weten of je Black Friday social media campagne effectief is. Duik daarom in je Google Analytics of Rankmath.

De social media analytics van Pinterest, Instagram, Twitter en Facebook helpen je ook te bepalen waarop je klanten beter reageren (inclusief de klanten van je concurrenten), zodat je niet alleen op gevoel een campagne opzet. Meten is weten. Dus kijk wat er werkt en doe daar meer van.

Je website optimaliseren voor Black Friday

Black Friday kan voor veel bedrijven de drukste tijd van het jaar zijn. Klanten komen massaal naar je website of webshop in de hoop de beste deals te vinden. Maar wat als je website niet naar behoren functioneert? Klanten kunnen gefrustreerd raken en je site verlaten, waardoor je potentiële verkopen misloopt. Daarom is het essentieel om van tevoren je website grondig onder de loep te nemen en te optimaliseren voor de grote drukte.

Check je laadtijden

Een van de grootste afknappers voor online shoppers is een trage website. Daarom is een snelle laadtijd essentieel voor een positieve gebruikerservaring, vooral tijdens drukke winkelperiodes zoals Black Friday. Door je website goed te testen en regelmatig te optimaliseren, zorg je ervoor dat klanten zonder frustraties kunnen winkelen, zowel op desktop als op mobiel. Zo vergroot je de kans op succesvolle conversies. Hoe kan je dit aanpakken?

 • Online Tools: Er zijn verschillende gratis online tools beschikbaar waarmee je de laadtijd van je website kunt testen:
  • Google PageSpeed Insights: Een betrouwbare tool die zowel de desktop- als mobiele versie van je website analyseert. Het geeft aanbevelingen over wat je kunt verbeteren.
  • GTmetrix: Deze tool biedt uitgebreide informatie over wat er precies de laadtijd van je site beïnvloedt, met suggesties voor verbetering.
  • Pingdom: Met deze tool kun je kiezen vanuit welke locatie je je website wilt testen, wat handig kan zijn als je je op een specifieke markt richt.
 • Afbeeldingsoptimalisatie: Grote, niet-geoptimaliseerde afbeeldingen zijn vaak de boosdoener voor trage websites. Gebruik tools zoals TinyPNG of Compressor.io om je afbeeldingen te comprimeren zonder kwaliteitsverlies.
 • Webhosting: Overweeg of je huidige webhostingpakket wel voldoet aan de eisen, vooral als je een grote toestroom van bezoekers verwacht. Soms kan een upgrade naar een beter pakket of zelfs overstappen naar een andere provider een wereld van verschil maken.
 • Caching: Maak gebruik van caching op je website. Hierdoor wordt content opgeslagen en sneller weergegeven aan terugkerende bezoekers. Er zijn diverse plugins en tools beschikbaar, afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Mijn persoonlijke favoriet is WP Rocket voor WordPress.

Bruikbaar op alle mobiele apparaten

Steeds meer mensen winkelen via hun smartphone en tablet. Het is daarom van groot belang dat je website responsief is (zich aanpast aan het middel waarop het bekeken wordt) en een prettige gebruikerservaring biedt.

 • Positie van Knoppen: Denk na over de positie van knoppen en links. Op een desktop kun je gemakkelijk een kleine knop in de linkerbovenhoek aanklikken met een muis, maar op een smartphone is dit een minder toegankelijke plek. Het centrale en onderste deel van het scherm is vaak het gemakkelijkst te bereiken met een duim.
 • Grootte van interactieve elementen: Een vinger is niet zo nauwkeurig als een cursor. Maak knoppen en links groot genoeg om gemakkelijk aan te tikken. Vermijd dat verschillende links of knoppen te dicht bij elkaar staan, waardoor gebruikers per ongeluk de verkeerde kunnen selecteren.
 • Vereenvoudigde navigatie: Overweeg een vereenvoudigde mobiele navigatie om gebruikers snel toegang te geven tot de belangrijkste delen van je site zonder ze te overweldigen.
 • Formulieren optimaliseren: Als je website formulieren bevat (zoals een contact- of aanmeldformulier), zorg er dan voor dat deze ook mobielvriendelijk zijn. Denk hierbij aan grotere invoervelden en duidelijke call-to-action knoppen.
 • Test regelmatig: Gebruik je eigen smartphone of tablet om je website te bezoeken en doorloop de klantreis. Kom je problemen tegen? Noteer deze en los ze op. Vraag ook feedback aan vrienden of collega’s; wat zij ervaren kan anders zijn dan je eigen ervaring.

Test het check-out proces

Het laatste wat je wilt, is dat klanten hun winkelwagentje verlaten omdat het afrekenproces te ingewikkeld is. Maak het proces zo eenvoudig en intuïtief mogelijk, vermijd onnodige stappen en zorg ervoor dat alle betaalmethoden soepel werken.

 • Gast afrekenen: Bied de mogelijkheid aan voor klanten om af te rekenen als gast, zonder dat ze een account moeten aanmaken. Dit verlaagt de drempel en kan het aantal voltooide aankopen verhogen.
 • Duidelijke foutmeldingen: Als klanten een fout maken tijdens het invoeren van hun gegevens, zorg er dan voor dat de foutmeldingen duidelijk en behulpzaam zijn. Ze moeten precies weten wat er mis is gegaan en hoe ze het kunnen corrigeren.
 • Voortgangsindicator: Laat klanten weten in welke stap van het afrekenproces ze zich bevinden en hoeveel stappen er nog over zijn. Dit geeft duidelijkheid en motiveert ze om het proces te voltooien.
 • Automatische adresinvoer: Overweeg functies zoals automatische adresinvulling om het proces sneller te maken voor de klant.
 • Beveiligingscertificaten en -logo’s: Toon logo’s van beveiligingscertificaten en betaalmethoden om vertrouwen te wekken. Klanten willen weten dat hun gegevens veilig zijn.
 • Duidelijke retour- en verzendinformatie: Zorg ervoor dat klanten voor het afrekenen gemakkelijk toegang hebben tot informatie over verzending, retourbeleid en eventuele extra kosten.
 • Mogelijkheid tot het wijzigen van het winkelwagentje: Laat klanten gemakkelijk producten toevoegen, verwijderen of de aantallen wijzigen in hun winkelwagentje tijdens het afrekenen.
 • Mobielvriendelijk: Zorg ervoor dat het afrekenproces net zo soepel werkt op mobiele apparaten als op desktops. Veel klanten zullen via hun smartphone of tablet winkelen.

Een efficiënt en klantvriendelijk check-out proces kan het verschil maken tussen een voltooide verkoop en een verlaten winkelwagentje. Besteed daarom voldoende tijd aan het testen en optimaliseren van dit cruciale onderdeel van je webwinkel.

Zeg wat mensen moeten doen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar duidelijke instructies zijn cruciaal in online marketing en verkoop. Klanten hebben begeleiding nodig over de stappen die ze moeten volgen, vooral als ze voor het eerst je site bezoeken of als ze worden afgeleid door de vele aanbiedingen tijdens Black Friday.

Gebruik daarom duidelijke en opvallende call-to-action (CTA) knoppen. Deze knoppen spelen een cruciale rol in de conversietrechter en moeten daarom goed opvallen en duidelijk zijn.

 • Kleur en contrast: Zorg ervoor dat de kleur van je CTA-knoppen contrasteert met de achtergrond, zodat ze direct de aandacht trekken.
 • Duidelijke tekst: Gebruik actieve, aanmoedigende woorden zoals “Koop nu”, “Profiteer van de aanbieding” of “Voeg toe aan winkelwagen”. Vermijd vage termen; wees specifiek over wat er zal gebeuren wanneer de gebruiker klikt.
 • Juiste positionering: Plaats CTA-knoppen op strategische locaties op je website, zoals boven de vouw (het gedeelte van de webpagina dat zichtbaar is zonder te scrollen) en na belangrijke informatie of aanbiedingen.
 • Grootte: De knop moet groot genoeg zijn om op te vallen, maar niet zo groot dat hij overweldigend of opdringerig overkomt.
 • Minder is meer: Te veel CTA’s op één pagina kunnen verwarrend zijn voor klanten. Zorg voor een enkele oproep tot actie en geef prioriteit aan de belangrijkste acties die je wilt dat klanten ondernemen.
 • Mobielvriendelijk: Zorg ervoor dat CTA-knoppen ook op mobiele apparaten gemakkelijk te vinden en aan te klikken zijn. Houd rekening met de grootte van de duim van de gebruiker en zorg ervoor dat knoppen niet te dicht bij elkaar staan.

Wat veel ondernemers vergeten is dat een effectieve call-to-action niet alleen een knop op een pagina is. Maar het is een cruciaal onderdeel van de gebruikerservaring en het conversiepad. Door tijd en zorg te besteden aan het optimaliseren van je CTA’s, vergroot je de kans dat bezoekers de gewenste actie ondernemen en tot aankoop overgaan.

Toon je voorraad en communiceer duidelijk je prijzen

Het is cruciaal dat klanten in één oogopslag kunnen zien of een product beschikbaar is en welke korting ze krijgen tijdens de Black Friday sale.

 • Voorraadstatus: Zorg dat de beschikbaarheid van elk product duidelijk is aangegeven. Bij producten die bijna uitverkocht zijn, kun je overwegen een melding zoals “Laatste items!” of “Nog maar 3 over!” toe te voegen om urgentie te creëren.
 • Prijsaanduiding: Om de aantrekkelijkheid van je aanbiedingen te vergroten, kun je de oude prijs doorgestreept weergeven naast de nieuwe verlaagde prijs. Dit biedt klanten direct inzicht in de besparing die ze doen.
 • Korting in Percentage: Een andere effectieve manier om kortingen te tonen, is door het besparingspercentage te benadrukken. Een label met “30% korting” of “-40%” kan de aandacht trekken en de perceptie van een goede deal versterken.
 • Kleurgebruik: Overweeg om kortingspercentages of speciale aanbiedingen in een opvallende kleur, zoals rood of feloranje, te tonen. Deze kleuren worden vaak geassocieerd met urgentie en kunnen klanten aansporen tot aankoop.
 • Vergelijking met Concurrenten: Als je zeker weet dat je een betere deal biedt dan concurrenten, kun je dit benadrukken door een vergelijkende prijs weer te geven, zoals “Elders €100, bij ons €75!”

Een duidelijke weergave van voorraad en prijzen is niet alleen nuttig voor klanten, maar ook een krachtig middel om conversies te stimuleren. Door de besparingen en voordelen die klanten krijgen opvallend en duidelijk te presenteren, kun je de koopbereidheid aanzienlijk verhogen.

Minder winkelwagentjes die verlaten worden

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat klanten hun winkelwagentje niet verlaten zonder iets te kopen.

Hier kunnen pop-ups helpen die verschijnen als iemand de website wil verlaten. Door deze techniek krijg je nog een kans om te voorkomen dat je een verkoop misloopt. Hieronder is een voorbeeld van zo’n exit pop-up waarbij korting wordt aangeboden. Maar je kan het ook simpel houden met een bericht zoals “hey, je bent iets vergeten” als de klant al korting heeft gekregen.

Lees ook zeker even dit artikel door: 49 Cart Abandonment Rate Statistics

exit pop up verlatenwinkelwagen baclkfriday marketing

Maak doelgerichte landingspagina’s aan

Een effectieve landingspagina is cruciaal voor de bezoeker en kan het verschil maken tussen browsen en kopen. Het doel is niet alleen het stimuleren van aankopen, maar het aanbieden van een complete en nuttige ervaring. Zorg ervoor dat de content op de pagina precies aansluit bij wat de klant zoekt. De bezoeker moet direct de informatie vinden waar hij of zij naar op zoek was, zonder onnodig te moeten zoeken.

Het is van belang om de landingspagina zo overzichtelijk mogelijk te houden. Een rommelige pagina kan bezoekers afschrikken of in verwarring brengen. Duidelijke secties, goede afbeeldingen en beknopte teksten helpen hierbij.

Enkele voorbeelden van effectieve landingspagina’s zijn pagina’s die bijvoorbeeld specifiek cadeaus onder de 50 euro tonen of een speciale gift guide pagina voor hem of haar. En natuurlijk zet je dan ook een landingspagina op voor je specifieke Black Friday deals, voor Sinterklaas en Kerst. Zo maak je de zoektocht van klanten eenvoudiger en plezieriger. Maar ook kan je meer gericht je eventueel betaalde advertenties inzetten.

FAQ-sectie voor Black Friday (frequently asked questions)

Tijdens grootschalige verkoopdagen zoals Black Friday hebben klanten vaak veel vragen over aanbiedingen, verzending, retourbeleid en nog veel meer. Door proactief te zijn en een specifieke FAQ-sectie voor Black Friday te creëren, kun je de klanttevredenheid verhogen en tegelijkertijd de druk op je klantenservice verminderen. Met als resultaat; minder mails, telefoontjes of chats en meer tijd om bestellingen af te handelen.

 1. Anticipeer op Vragen: Denk na over de meest waarschijnlijke vragen die klanten zullen hebben en beantwoord deze. Hierbij kun je denken aan vragen als: “Tot wanneer duren de Black Friday-aanbiedingen?” of “Kan ik Black Friday-deals combineren met andere kortingscodes?”.
 2. Heldere Informatie: Zorg ervoor dat de antwoorden in je FAQ-sectie duidelijk en beknopt zijn. Het doel is om klanten snel de informatie te geven die ze nodig hebben zonder dat ze contact hoeven op te nemen met de klantenservice.
 3. Toegankelijkheid: Plaats de FAQ-sectie op een duidelijke plek op je website, bijvoorbeeld in de voettekst of als een uitgelicht onderdeel op je Black Friday-aanbiedingspagina.
 4. Interactief Ontwerp: Overweeg het gebruik van interactieve elementen, zoals uitklapbare antwoorden, zodat gebruikers snel kunnen navigeren naar de informatie die ze zoeken.
 5. Feedbackmogelijkheid: Voeg een optie toe waar klanten extra vragen kunnen stellen of feedback kunnen geven. Hiermee kun je in real-time reageren op veelgestelde vragen die mogelijk nog niet in je FAQ-sectie zijn opgenomen.

Een goed gestructureerde FAQ-sectie kan niet alleen helpen bij het verminderen van de werkdruk van je klantenservice, maar het toont ook aan dat je om je klanten geeft door proactief hun zorgen en vragen aan te pakken. Het zal je reputatie als klantgericht bedrijf versterken en kan bijdragen aan een soepelere Black Friday-ervaring voor zowel je team als je klanten.

Zet in op betaalde advertenties

Voordat je begint met het investeren in betaalde advertenties, is het essentieel dat alle facetten van je website tot in de puntjes zijn verzorgd. Van een uitnodigende lay-out, doordachte landingspagina’s tot een gestroomlijnd check-out proces. En laten we de vindbaarheid niet vergeten! Want zou zonde zijn om geld te steken in Google of Facebook Ads, en vervolgens potentiële klanten teleur te stellen als ze op je website komen. Als ze niet direct kunnen vinden wat ze zoeken, tegen betalingsproblemen aanlopen of niet snappen wat ze moeten doen, dan is de kans groot dat ze wegklikken zonder iets te kopen. Maar jij betaald wel voor die click.

Na het optimaliseren van je website kun je je richten op de vele mogelijkheden van betaalde promotie. Er zijn talloze manieren om je producten of diensten onder de aandacht te brengen tijdens Black Friday, van display-advertenties tot video-promoties.

Aan de slag met Google Ads? Eerst even dit:

Er zijn een hoop manieren om binnen Google Ads te adverteren, afhankelijk van wat je wil bereiken. Wil je dat de kassa rinkelt tijdens Black Friday? Zet dan in op Shopping campagnes. Deze voorraadadvertenties zijn perfect om snel verkopen binnen te halen. Meer uit op het verzamelen van leads? Dan zijn tekstadvertenties (Search Ads) je beste vriend. Voor het boosten van je naamsbekendheid kies je voor Display en Video campagnes. En als je een app hebt die gedownload moet worden, dan zijn App campagnes jouw ding.

Timing is alles: Denk eerst goed na over je doel en je budget voordat je aan de slag gaat. Wist je dat de meeste mensen ongeveer een week of twee voor Black Friday al beginnen met rondneuzen? Ze kijken wat ze willen hebben, waar ze het kunnen vinden, en natuurlijk waar ze de beste deal kunnen scoren. Als jij ervoor zorgt dat je dan al goed zichtbaar bent met je betaalde advertenties, pik je al een hoop van die nieuwsgierige shoppers op.

Slimme lijstjes voor meer succes: Maak specifieke doelgroepenlijsten van mensen die al in de Black Friday oriëntatiemodus zitten. Met zo’n lijst in de hand kun je deze shoppers opnieuw benaderen met retargeting. En geloof me, daarmee vergroot je je kans op een succesvolle verkoop aanzienlijk.

Retargeting advertenties zijn goud waard tijdens Black Friday

Een van de meest effectieve methodes is een retargeting merkating campagne tijdens Black Friday. Omdat deze zich richt op mensen die al eerder interactie hebben gehad met je merk of website. Ze hebben misschien iets in hun winkelwagen geplaatst zonder af te rekenen of gewoon wat rondgekeken op je website.

Door hen specifieke advertenties te tonen die betrekking hebben op hun eerdere interacties, vergroot je de kans op een verkoop. Deze mensen zijn immers al bekend met je merk, waardoor de drempel om een aankoop te doen vaak lager is. Ook is het rendement op je investering van retargeting vaak hoger, omdat je je richt op een reeds geïnteresseerde doelgroep. Een klant van mij noemt ze dan ook vaak liefdevol; “Advertenties die je blijven achtervolgen”. En het werkt!

Voorbeeld van een retargeting campagne

Zo hadden we laatst een retargeting campagne lopen voor een sauna van 0,82 cent per lead, hieruit zijn 199 unieke leads uit gekomen, met een totaal aan 373 reserveringen. En dat voor een bedrag van minder dan 165 euro PER MAAND. Reken uit je winst!

Google Shopping tijdens Black Friday? Yes, please!

Als je een online shop hebt, dan weet je vast wel hoe waardevol Google Shopping kan zijn. Superhandig! Je product wordt meteen mooi in beeld gebracht met alle must-know info erbij: titel, prijs, reviews en zelfs de verzendinformatie.

Check het plaatje hieronder. Zie je die zwarte tas? Door de afgeprijsde items springen ze er echt uit. Er hangt zo’n opvallend ‘Sale’ labeltje bij en de originele prijs? Die is lekker doorgestreept. Dus, meer opvallen = meer verkopen. Precies wat je wil tijdens de knallende Black Friday-periode!

googleshopping black friday marketing

Scoren met Facebook & Instagram tijdens Black Friday

Facebook en Instagram zijn essentiële platforms, vooral als je jongere doelgroepen wilt bereiken. Ze zijn perfect voor het visueel promoten van producten en aanbiedingen, en kunnen een enorm bereik genereren, zeker tijdens speciale evenementen zoals Black Friday.

1. Specifieke Doelgroepen:

Het grootste voordeel van adverteren op deze platforms is de mogelijkheid om je advertenties aan specifieke doelgroepen te laten zien. Of het nu gaat om mensen die eerder je website hebben bezocht, of een groep gebaseerd op interesses en gedrag; de targeting-opties zijn enorm.

2. Carousel Advertenties:

Deze formaten zijn ideaal om meerdere producten of aanbiedingen in één advertentie te laten zien. Je volgers kunnen door de afbeeldingen swipen, wat vooral handig is voor Black Friday-aanbiedingen.

3. Story Advertenties:

Een volledig scherm voor jouw Ad dat geweldig werkt op beide platforms. Ideaal voor een sneak peek van je Black Friday deals of een snelle flash sale.

4. Call-to-Action:

Maak je advertenties interactief met duidelijke call-to-action knoppen. Of het nu “Shop Nu” of “Meer Info” is, stuur je klanten direct naar waar je ze wilt hebben.

5. Retargeting:

Haal klanten terug die eerder interesse hebben getoond. Met retargeting-advertenties kun je specifiek die mensen targeten die je productpagina hebben bezocht, maar nog niet hebben gekocht.

6. Meet en Optimaliseer:

Het mooie van adverteren op Facebook en Instagram is de mogelijkheid om real-time resultaten te zien. Houd je campagnes in de gaten en pas ze aan op basis van de prestaties om het beste rendement op je investering te krijgen.

Denk eraan, een goed ontworpen advertentie met een duidelijke boodschap kan het verschil maken tussen een voorbijgaande blik en een verkoop. Dus, investeer in kwaliteitsinhoud en design voor je Black Friday-advertenties op deze platforms. Maak het visueel aantrekkelijk, maar ook duidelijk, zodat mensen snappen waarom ze bij jou moeten zijn.

Black Friday voor Fysieke Winkel

Black Friday voor Fysieke Winkels

Waar online winkels de focus leggen op snelle laadtijden en klikbare advertenties, hebben fysieke winkels een ander voordeel: de directe klantbeleving. Want de kracht van een stenen winkel ligt in de ervaring ofwel beleving en de persoonlijke touch. Dus maak gebruik van deze aspecten tijdens Black Friday en maak er een geweldig evenement van dat klanten voor geen goud willen missen!

Persoonlijke Interactie

Je personeel is je beste troef. Zorg dat ze goed geïnformeerd zijn over alle aanbiedingen. Een proactieve, vriendelijke benadering van klanten kan twijfelaars over de streep trekken. Moedig medewerkers aan om klanten te helpen, advies te geven en hun vragen actief te beantwoorden. Dat er sowieso voldoende personeel aanwezig moet zijn, hoef ik je niet te vertellen toch? 😉

Live Demonstraties

Zien is Geloven. Voor bepaalde producten kan een demonstratie het verschil maken tussen kijken en kopen. Denk aan elektronica, kookgerei, of beautyproducten. Organiseer gedurende de dag live demonstraties op gezette tijden waarin de voordelen van producten worden getoond. Dit kan de beleving versterken en klanten overtuigen van de waarde van een product.

Zorg er wel voor dat je niet in de looproute staat. Er is niets meer vervelend als je iemand opmaakt en een enthousiaste klant je per ongeluk een duw geeft omdat deze langs wilt lopen.

Loyaliteitsprogramma’s

Introduceer of promoot je loyaliteitsprogramma extra tijdens Black Friday. Bied bijvoorbeeld dubbele punten aan voor aankopen op die dag of geef nieuwe leden een welkomstkorting. Dit is een slimme manier om klanten terug te laten komen. Rituals iemand?

Instore promotie

In-Store Promoties

Zodra klanten je winkel binnenstappen, moeten ze meteen de beste deals en promoties kunnen zien. Gebruik opvallende bordjes, banners en displays op strategische locaties, zoals bij de ingang, bij de kassa en op eindkopstellingen.

Meer tijd, meer kansen met verlengde openingstijden

Door je openingstijden te verruimen, geef je klanten meer gelegenheid om te shoppen en spreid je de drukte. Fijn voor je klant, maar ook zeker voor je personeel. Overweeg ook speciale vroege vogel kortingen om klanten te motiveren om in de ochtend te komen winkelen. Of juist in de avond.

Veiligheidsmaatregelen

Ik weet dat het niet het leukste onderwerp is, maar veiligheid verdient zeker onze aandacht, vooral tijdens drukke winkelperiodes zoals Black Friday.

 • Duidelijke looproutes: Zorg voor goed gemarkeerde en duidelijke looproutes. Dit helpt niet alleen om de doorstroming van klanten te bevorderen, maar minimaliseert ook de kans op botsingen en opstoppingen.
 • Alert personeel: Het is van belang om extra personeel in te zetten, niet alleen voor begeleiding maar ook voor handhaving. Zij kunnen proactief reageren op situaties die potentieel onveilig zijn, en zorgen dat alles soepel verloopt.
 • Rondslingerende spullen: Het kan gebeuren dat klanten producten of hun persoonlijke spullen op de grond laten vallen. Dit kan leiden tot struikelgevaren. Zorg ervoor dat medewerkers hier alert op zijn en regelmatig de gangpaden controleren.

Een veilige winkelervaring is een prettige winkelervaring. Zowel voor jou als voor je klanten.

Click & Collect tijdens Black Friday

Het beste van twee werelden. Als je ook een online winkel hebt, benut dan de kracht van click & collect. Klanten kunnen op hun gemak online kiezen en profiteren van de directheid van het afhalen in de winkel, zonder te wachten op bezorging. Want ervaring heeft geleerd dat bestelde artikelen door de drukte bij de post wel eens NA KERST – of nog later – pas bezorgd kunnen worden. Dan kan je dit maar beter zelf in de hand houden.

Meer dan alleen winkelen met de juiste sfeer

Tijdens Black Friday is de beleving in je fysieke winkel net zo belangrijk als de aankoop zelf. Creëer een warme, feestelijke sfeer in de winkel met muziek, decoratie en verlichting. Kleine gebaren, zoals gratis warme drankjes, kunnen het winkelende publiek een positief gevoel geven en hun winkelervaring verbeteren. Oh en vergeet de kinderhoek niet als jouw doelgroep kinderen heeft. Op die manier kunnen ouders meer relaxed hun inkopen voor de feestdagen doen.

Een Succesvolle aanpak voor je Black Friday marketing

Een Succesvolle aanpak voor je Black Friday marketing

De voorbereiding op Black Friday is niet alleen een kwestie van het aanbieden van kortingen of het opzetten van flitsende advertenties. Het vraagt om een holistische benadering waarbij elk detail telt. Van de eerste indruk die je website maakt, tot de gebruiksvriendelijkheid van je checkout-proces, en de strategieën die je inzet op sociale media – elke stap moet doordacht en geoptimaliseerd zijn.

Het doel is om de bezoekers niet alleen naar je website te trekken, maar ze ook door de hele customer journey te begeleiden tot aan die uiteindelijke aankoop. En vergeet niet: na Black Friday komt Cyber Monday, gevolgd door de feestdagen Kerst, Sinterklaas en Nieuwjaar. Dus de inspanningen die je nu levert, zullen zeker vruchten afwerpen in de komende weken.

Bereid je voor, optimaliseer en zorg dat je klaar bent voor de grote dag. En vergeet niet te meten en te leren van de resultaten om elk jaar nog succesvoller te zijn. Veel succes!

marketingtips voor blackfriday
Delen is lief:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Plan als een Pro met de 2024 Contentkalender in Excel

Vond je deze informatie over Black Friday nuttig? Geweldig!

Stel je nu eens voor dat je een heel jaar vol met dit soort waardevolle inhaakmomenten, direct bij de hand hebt! Met de 2024 Social Media Contentkalender heb je meer dan 1950 kansen om je publiek te boeien en te binden, verpakt in een zee van inspiratie.

Zeg vaarwel tegen last-minute post-stress en hallo tegen meer focus! Want met deze marketingkalender belicht je elke facet van je bedrijf, zorg je voor betere samenhang in je posts en raak je je doelgroep meer effectief. Wil je meer impact met je marketing? Kies dan nu voor een bewezen contentstrategie die tijdbesparend is én resultaat oplevert.